Bijela vina: Vrste bijelog vina i gdje ga kupiti?

Bijela vina poseban su dodatak mnogim druženjima i odlično se mogu uklopiti sa hranom koja je na repertoaru. Bilo da ste u restoranu, organizirate druženje vani ili jednostavno uživate u večeri doma, bijelo vino uvijek je dobar odgovor. Sa nevjerojatnom svježinom, pitkosti i karakterističnim aromama mnogi ovo vino vežu i za toplije i proljetne dane. No, naravno, sjajno će se uklopiti i uz zimska jela i hladnije vrijeme.

Ovisno o grožđu i procesima proizvodnje, bijela vina mogu imati različite nijanse žute boje. Od zlatno žute do svijetlo žute, nijanse koje vino može poprimiti mogu vam otkriti i više o samom vinu i njegovom podrijetlu. Mineralnost ovog vina može vas zateći već pri prvom gutljaju, a ono što će vas zadržati jesu bogate, nježne i jedinstvene arome. Tako bijela vina pružaju širok spektar aroma i to najčešće voćnih. Nemojte se iznenaditi ako vaše vino odaje aromu breskve i limuna ili pak kruške i jabuke. No, osim voćnih, mogu pripremiti i veoma opojne cvjetne arome poput one jasmina ili cvijeta naranče.

bijela vina

Uz karakterističnu boju i arome, bijela vina mogu otkriti puno o sebi tijekom degustacije. Okus bijelog vina može biti suh, polusuh ili sladak, ovisno o količini šećera u vinu. Također može imati različite razine kiselosti, što dodaje svježinu i živost okusu.

Većina bijelih vina najbolje je uživati dok su još mlada. Iako neka bijela vina jesu sposobna za odležavanje, najčešće u njima možete uživati brzo nakon proizvodnje. Tada možete osjetiti duboku svježinu voćnih i cvjetnih nota, ali i kiselost. Većina bijelih vina ima postotak alkohola između 9% i 14%, ali to može varirati ovisno o sorti grožđa i uvjetima uzgoja.

Bijela vina – Vrste koje ćete htjeti znati

Kad smo kod sorti grožđa, prvenstvena podjela jeste na crna i bijela vina. No i bijela vina imaju svoje vrste među kojima se svaka ističe po svojoj jedinstvenosti. Kako, otkrivamo u nastavku kroz najpoznatije svjetske i regionalne vrste bijelog vina.

Žilavka

Žilavka je autohtona sorta bijelog grožđa koja se uzgaja u Hercegovini. Ova sorta grožđa je postala simbol hercegovačkog vinogradarstva i vinarstva te je sastavni dio kulturne baštine ovog područja. Uz to, otpornija je na suše i visoke temperature, pa je samim time idealna za hercegovačke vinograde.

Žilavka vina imaju prepoznatljivu svijetlo žutu boju, a svježinu i živost mogu zahvaliti voćnim aromama koje ovo vino posjeduje. Kada spomenemo bijela vrhunska bijela vina, teško da možemo preskočiti Žilavka vino na vinskoj karti svijeta. Karakteristično suho vino sa izuzetnom svježinom postaje sve popularnija sorta bijelog vina i u svijetu.

Žilavka Selekcija "Andrija" - Podrumi Andrija

Podrumi Andrija Žilavka Selekcija – Naruči ovdje

Žilavka vina se savršeno slažu s jelima mediteranske kuhinje, poput ribe, plodova mora, bijelog mesa i raznih salata. Također se dobro kombiniraju s lokalnim jelima hercegovačke kuhinje poput janjetine, pršuta, sireva… Za detaljniju gourmet preporuku što jesti uz Žilavka vina, klik ovdje.

Riesling

Jedno od najaromatičnijih vina svakako je riesling koji se karakterizira i kao izuzetno pitko vino. Okus vina može varirati od izuzetno slatkog do suhog, zbog čega neka riesling vina možemo dodati u slatka bijela vina. Koliko će vino biti slatko ili suho uvelike ovisi o uzgoju grožđa, vremenu berbe i metodama proizvodnje. Njegova izražena kiselost riesling čini idealnim partnerom uz razne gourmet specijalitete.

Godinama je Njemačka bila sinonim za ovu sortu, a snažna kiselost u kombinaciji sa slatkoćom ovo vino je učinilo popularnim diljem svijeta. U ranim godinama, pijući riesling možete osjetiti note jabuke. meda i kruške, a nakon sazrijevanja možete osjetiti i note marelice.

Bijela vina slažu se uz mnoga jela, pa tako i riesling možete piti uz piletinu, svinjetinu, morske plodove, pa i začinjena talijanska i azijska jela. Ono što je sjajno jeste što riesling savršeno funkcionira uz deserte, a odličan je spoj i uz mezu, kao i slane sireve kao što je gorgonzola i parmezan.

Chardonnay

Jedno od najpoznatijih bijelih vina u svijetu svakako je Chardonnay. Ova sorta je široko cijenjena zbog svog voćnog okusa i prilagodljivosti. Kakve će biti karakteristike ovog vina značajno ovisi o tome gdje se grožđe uzgaja. Chardonnay vina najčešće odležavaju u bačvama od hrasta i samim time u procesu proizvodnje dobivaju manje na kiselosti, a boja postaje dublja i intenzivnija. Ovo vino potječe iz Francuske, ali sada se uzgaja diljem svijeta. Od zemalja Europe kao što su Italija, Engleska, pa i Bosna i Hercegovina, pa sve do Čilea, Argentine i Australije.

Chardonnay vrhunsko "Andrija" - Podrumi Andrija

Podrumi Andrija Chardonnay – Naruči ovdje

Kada razmišljate koju hranu spojiti sa Chardonnay vinima, ne trebate gledati dalje od ribljih jela. Tjestenina i bijelo meso također su idealna kombinacija uz bijela vina, a ako se pitate koje još specijalitete voli Chardonnay, ovdje donosimo detaljniji vodič uz što piti Chardonnay vina.

Sauvignon Blanc

Preporuka za bijela vina nije potpuna ako i ne uključite Sauvignon Blanc. Ovo je jedno od najstarijih bijelih vina koje je ujedno aromatično, ali i osvježavajuće. Upravo je to razlog zašto mnogi vole ovo vino.

Oštar miris koji možete nanjušiti pri prvoj degustaciji možemo zahvaliti vrsti grožđa sa zelenom korom od kojeg se pravi Sauvignon Blanc. Blijedožuta boja koju ima ovo vino srednjeg tijela prepoznatljiva je također diljem svijeta. Podrijetlom iz Francuske, a zatim proširivši se i do Novog Zelanda, mnogi sommelieri će rado ovo vino dodati na svoju vinsku kartu.

Bez obzira na okruženje u kojem je raslo, Sauvignon Blanc je izuzetno svestrano vino. Ono će se savršeno uklopiti uz jela od mesa, morskih plodova, uz salate i povrće. Također se odlično slaže s tjesteninama i sirevima, pružajući osvježavajuću notu koja pročišćava nepce.

Bijela vina – Podrumi Andrija

Mnoga bijela vina mogu se naći na listi koju smo istaknuli iznad, pa tako i:

  • Pinot Grigio – jedno od najpoznatijih suhih bijelih vina podrijetlom iz Francuske,
  • Gewürztraminer – pikantno bijelo vino koje već po nazivu daje otkriti da je podrijetlom iz Njemačke,
  • Muscat Blanc – vino koje se sviđa ljubiteljima slatkih i suhih vina, a podrijetlom iz Grčke kasnije uveden u Francusku.
bijela vina

Diljem svijeta možemo naći mnoštvo sorti bijelih vina koje jedva čekaju da ih kušamo. Svako od njih u svojim bocama krije poseban splet aroma i svako od njih se posebno spaja sa hranom u kojoj uživamo. No, kad poželite okus posebnih sorti koje su se razvile u hercegovačkoj regiji, ne trebate gledati od Podruma Andrija.

Ako vas zanima cijena za bijela vina, sve što trebate je kliknuti na naš webshop i tu vam donosimo nešto više informacija o vinima, načinu dekantiranja, ali i gourmet preporuke.