Blatina

Blatina je autohtona crvena sorta Hercegovine. Grozd joj je velik, duguljastog oblika, bobe su raspoređene u rijetko. Ima funkcionalno ženski cvijet (autosterilan) zbog čega se u nasadima uvijek uzgaja s drugim sortama kao što su Allicante bouschet (Kambuša), Merlot, Trnjak i Žilavka koji su ujedno i oprašivači Blatine.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika u vrijeme cvatnje otpadne joj cvijet i oplodnja bude smanjena. Vrlo je osjetljiva na plamac (peronosporu). Stoga je vrlo rizična sorta koja zahtjeva idealne uvjete da bismo dobili svima omiljen vrhunski proizvod poznat u svijetu. Tome svjedoče i imena koja je dobivala kroz povijest- praznobačva, zlorod)

Blatina je vrhunsko suho crveno (crno) vino proizvedeno od istoimene sorte grožđa uz dodatak do 15 % sorti oprašivača.

To je snažno i svježe suho, crveno vino s 12-13.5 vol. % alkohola, 5-7 g/l ukupnih kiselina, 25-32 g/l ekstrakta. Boje je tamno rubin crvene, prepoznatljive svojstvene arome, punog i harmoničnog okusa. Kao južno vino posjeduje zadovoljavajuću koncentraciju kiselina.

Vino od Blatine slično je burgundskom, sadrži malo gorčine, vrlo je dobro i jako. Kao i svako vino, tako i ovo od Blatine bolje je kad odleži koju godinu u drvenim bačvama, čak štoviše, kakvoća mu raste. Poželjno je i do pet godina starosti.

Preporuča ga se piti uz jača jela od mesa, divljač, a posebno uz pečenja, riblje paprikaše, te nareske od goveđeg pršuta. Ovo vino aromatičnog i punog okusa pije se polako, čisto, temperirano na 18-20 ºC iz lijepo oblikovanih čaša, a u seoskom ambijentu i iz drvenih bukara.

Ako se još niste susreli s ovom vrstom crvenog vina ili se pak pitate koji je najbolji okus koji Blatina može dati, preporučamo Vam da probate Blatinu Podruma Andrija i nagradite svoja osjetila svom snagom i ljepotom koju može dati samo vrhunsko vino sa suncem okupanih i s ljubavlju održavanih vinograda Podruma Andrija u kojima se posebna pažnja daje svakom detalju.

Moćno i vatreno vino juga proizvedeno od autohtone sorte Blatine izvrsno se snalazi u hrastovim bačvama u kojima polagano zrije minimalno dvije godine i tako razvija svoj poznati bouquet. Ovo pažljivo odnjegovano vino izraženog tijela odlikuje rubin crvena boja, a harmoničan i svjež okus razlog su zašto u ovom vinu uživa širok krug ljubitelja crvenih vina. Pije se na temperaturi 16 do 18°C. Odlično prati jela narodne kuhinje, zrele sireve, pečenu janjetinu i divljač.