Crna vina: Vrste crnog vina i gdje ga kupiti?

Crna vina savršen su partner mnogim druženjima. Od obiteljskih večera u restoranu do opuštenih zabava doma, nerijetko će upravo crno vino biti sjajno društvo hrani i povod za nazdravljanje. S obzirom da je crno vino tako čest sudionik naših najvažnijih momenata, važno je prepoznati i dobro vino. No, naravno za to ne trebate biti sommelier, dovoljno je nekoliko sorti kako biste poznavali osnove.

Tijekom degustacije svako od ovih vina ponudit će vam različitu razinu tanina. Prepoznat ćete arome specifične za terroir u kojem raste vinova loza. Okus i doživljaj vina tijekom degustacije uvijek će ovisiti o sorti grožđa, regiji u kojoj raste, tehnici proizvodnje i drugim faktorima. Sukladno tome, postoje razne sorte vrste crnog vina, svako sa svojim posebnim karakteristikama. Crna vina se proizvode diljem svijeta, a neke od zemalja koje su najpoznatije po proizvodnji su: Italija, Francuska, Kalifornija, Australija… Čak i Bosna i Hercegovina postaje čuvena vinska zemlja.

crna vina

Crna vina mogu imati veliki raspon okusa i aroma, pa tako možete prepoznati voćne, cvjetne i zemljane note pa čak i neke začine. Ako ste u potrazi sa savršenim crnim vinom, ne trebate gledati dalje od ove preporuke. Osim što smo istaknuli najpoznatije sorte, izdvojili smo i gourmet preporuku uz koja jela piti koje vino.

Crna vina – Vrste koje ćete htjeti znati

Crna vina jedna su od najcjenjenijih radi dubine aroma, kompleksnosti i mogućnosti odležavanja. Zbog svog širokog spektra okusa mnogi uživaju u degustaciji i otvaranju aroma nakon dekantiranja. Koja vina važe za najpopularnija otkrijte u nastavku i potražite svoj favorit.

Blatina

Mnogi bi upravo ovo vino okarakterizirali kao moćno i snažno vino. Njegova rubin boja čini ovu autohtonu hercegovačku vrstu idealnim izborom za mnoga druženja, posebne prilike i večere. Harmoničan okus i svježina mnoge osvaja već pri prvom gutljaju, a može sadržati širok spektar aroma. Tako vas neće iznenaditi što Blatina crna vina sadrže voćne arome kao što su borovnica ili trešnje. S druge strane, Blatina vino može svojim aromama podsjetiti i na neke dobro poznate začine kao što je papar ili đumbir.

Blatina Selekcija "Andrija" - Podrumi Andrija

Blatina Andrija Selekcija – Naruči ovdje

S obzirom na izuzetnu pitkost i svježinu, Blatina vina mogu jako dobro funkcionirati uz razna jela. Najčešće ćete primijetiti da se ova crna vina piju uz tradicionalna hercegovačka jela s mesom, ali i variva. Naravno, druženje uz roštilj gotovo da je nezamislivo bez boce omiljene Blatine.

Syrah

Za mnoge omiljeno crno vino prepoznatljive je duboko crvene boje. Svoju posebnu boju vino može zahvaliti tamno obojanoj kožici grožđa od kojeg vino nastaje. Danas se ovo vino proizvodi diljem svijeta, no uživa i veliki ugled zbog svog podrijetla u Francuskoj. Ovisno o tome kako teče proizvodnja ovog vina, Syrah crna vina mogu imati širok raspon aroma. Od voćnih nota pa sve od onih koje se mogu opisati kao zemljane, a to ćete i vi moći osjetiti pri svakom gutljaju tijekom degustacije.

Syrah "Andrija" - Podrumi Andrija

Syrah Andrija – Naruči ovdje

Ovisno o načinu čuvanja i bačvama u kojima Sryah odležava, tijekom godina se razvijaju specifični okusi. Tako vas neće iznenaditi ako tijekom kušanja doživite okus čokolade ili primjerice duhana. Ono što ovo vino također čini snažnim jeste i veliki udio tanina, kao i srednja kiselost. Upravo radi ovih odlika Syrah crna vina mogu se uklopiti odlično uz određene specijalitete. Pri kušanju Syrah vina poslužite hranu pripremljenu na roštilju. Blago zadimljeni okus ovakvih jela sjajno će parirati moćnom okusu Syrah vina. Također, nećete pogriješiti ako kombinirate vino i sir, kao i ako birate čokoladne deserte. Za detaljniju gourmet preporuku uz koja jela piti Syrah vina, klik ovdje.

Vranac

Vino nastalo u regijama Crne Gore, Srbije i Makedonije sve više uživa ugled jednog od najboljih regionalnih vina. Zbog svoje tamne boje i bogatog voćnog okusa možete odmah naslutiti da će ovo vino imati dosta tanina. Pored toga, ovo vino ima izuzetnu snagu i karakter što čini da sve više ljudi poseže za ovom bocom vina.

Podrumi Andrija Vranac – Naruči ovdje

Kad degustirate ovo vino možete osjetiti razne arome. Od crnog voća poput šljive i višnje pa sve do začinskih nota kao što su papar i cimet. Zbog svoje srednje do visoke kiselosti ovo vino se sjajno slaže sa mesnim jelima. Tako možete Vranac poslužiti uz pečena i jela s roštilja znajući da ste napravili sjajnu gourmet kombinaciju.

Cabernet Sauvignon

Snažna crvena boja je ono po čemu je ovo vino prepoznatljivo uz puno tijelo i bogat voćni okus. Ovo vino karakterizira i niska kiselost, kao i visok udio tanina. S obzirom na to često se može preporučiti dekantiranje prije degustacije. Cabernet Sauvignon spada u crna vina koja imaju visok potencijal odležavanja. Danas se proizvodi diljem svijeta, ali povijesno se najviše veže za regiju Bordeaux u Francuskoj.

Uobičajeno donosi intenzivne, tamne voćne arome poput crnog ribiza i višnje, te slojeve duhana ili čak čokolade. S obzirom na njegove duboke i bogate okuse, važno je odabrati jelo koje će se harmonizirati s vinom, a ne preplaviti ga okusom. Sukladno tome, uz Cabernet Sauvignon preporučujemo mesna jela, kao što je sočan odrezak, hamburgeri ili jela od divljači. Iako ova mesna jela imaju snažan okus, tanini koje krije Cabernet Sauvignon zajedno sa voćnim notama stvorit će produbljeni gourmet doživljaj.

crna vina

Merlot

Kad uživaju u dobrom crnom vinu, mnogi uglavnom ističu da je najbolje vino koje su probali Merlot. Svoju popularnost ovo vino najviše uživa zahvaljujući laganoj teksturi i sposobnosti stvaranja raznih kupaža koja iznenađuju svojim okusom. Merlot je inače dobro zaokruženo vino srednjeg tijela sa niskom kiselošću. Ovisno o mjestu stvaranja vina, ono može biti više voćnog okusa i sa manjim udjelom tanina. No, može biti i posve suprotno i kriti više tanina ovisno o klimatskim uvjetima vinograda na kojem se vinova loza uzgaja.

Kad prvi put kušate Merlot, vrlo brzo možete prepoznati note bobičastog voća, ali i šljive. Također, neki će pri kušanju ovog vina moći primijetiti voćne arome, ali i slatke kao što je čokolada, vanilija ili drugi intenzivni začini. Ono što mnoge veseli je svakako i činjenica da se ovo vino savršeno sljubljuje sa raznim jelima. Tako ćete Merlot rado piti uz ‘teža’ mesna jela, pečenja i roštilje. Ovo naravno važi za gotovo sva crna vina, pa tako i za ovo.

Crna vina – Podrumi Andrija

Ove četiri sorte crnog vina koje smo spomenuli iznad svakako su najsvestranije sorte koje ćete sresti. No, naravno, svijet krije mnoštvo vrsta koje jedva čekaju vaše istraživanje. Uz čitanje etiketa i mjesta odakle vina dolaze, možda vam budu zvučne i ove vrste:

  • Pinot Noir – jedno od vina koje je najteže proizvesti, ali moćnog okusa koji otkriva da se težak rad isplati,
  • Grenache – radi se u Francuskoj i Španjolskoj, ali sve češće i u SAD-u i Australiji kao vino sa mnoštvo začinskih nota,
  • Zinfandel (Tribidrag) – izuzetno bogato, ali i iznenađujuće slatko vino, a svoje porijeklo vuče iz Hrvatske.
crna vina

Neka svako vaše naredno kušanje bude ispunjeno prepoznavanjem nekih od spomenutih nota. Nadamo se da ćete tijekom druženja, putovanja i zajedničkih posebnih momenata pronaći vino koje će se savršeno uklopiti u nove uspomene. A kada se pitate koje vino birati, za inspiraciju, uvijek možete posjetiti naš webshop gdje uz preporuku vina donosimo preporuku za jela uz vino, dekantiranje i način čuvanja.