Crno Vino i Zdravlje: Razlozi Zašto Piti Vino

Crno vino i zdravlje debatirani su kroz dugi niz godina. Mnogi se slažu kako jedna čaša dnevno može pomoći našem zdravlju. No, koliko je to točno?

Kao i uvijek, odgovor leži u umjerenom konzumiranju. Ali ne treba umanjiti činjenicu da crno vino ima određene zdravstvene prednosti za čovjeka. Zahvaljujući antioksidantima, crno vino može povoljno djelovati na čovjekovo tijelo. S obzirom da je crno vino stoljećima dio društvenih i kulturnih događanja, postavlja se pitanje koliko je ono dobro za nas. U prošlosti su ljudi puno puta iznosili kako malo crnog vina koristi zdravlju, osobito uz uravnoteženu prehranu.

Crno vino, napravljeno od tamnog grožđa, može pružiti zdravstvene prednosti zbog visokog sadržaja prirodnog antioksidanta prisutnog u kožici grožđa. Antioksidanti smanjuju oksidativni stres u tijelu, koji je povezan s različitim bolestima poput raka i bolesti srca. Iako se crno vino može smatrati boljim izborom u usporedbi s bijelim vinom ili žestokim pićima, važno je izbjegavati pretjeranu konzumaciju alkohola radi optimalnog zdravlja.

Kako biste znali koliko crno vino i zdravlje imaju zajedničkog, potrebno je upoznati kako nastaje vino.

Kako Nastaje Crno Vino?

Proces nastanka vina je kompleksan i obuhvaća nekoliko ključnih faza koje znatno doprinose konačnom kvalitetu i karakteru vina.

Faze nastanka vina

Prvo dolazi berba grožđa, koja može biti ručna ili strojna, ovisno o tradiciji i veličini vinograda. Važno je vrijeme berbe jer utječe na zrelost i kvalitetu grožđa.

Nakon berbe slijedi drobljenje, tradicionalno u kacama ili pomoću modernih drobilica, kako bi se oslobodio sok potreban za daljnju obradu.

Fermentacija je ključna faza u kojoj se šećer iz soka pretvara u alkohol, uz pomoć prirodnih ili dodatih kvasaca.

crno vino i zdravlje

Maceracija, neobvezna faza, uključuje zadržavanje kožica u soku radi razvoja boje, okusa i mirisa, posebno važna za crna vina.

Nakon toga slijedi pretakanje vina u posude za odležavanje, gdje se razvijaju kompleksne arome tijekom razdoblja od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Stabilizacija i filtracija osiguravaju stabilnost i čistoću vina prije kupažiranja, procesa spajanja različitih vina radi postizanja specifičnih aroma i karaktera.

Konačno, vino odležava u bocama prije nego što se zapečate i spreme za degustaciju i prodaju.

Karakteristike vina tijekom degustacije

Slatkoća vina je jedna od ključnih karakteristika koju možete procijeniti prilikom degustacije vina. Postoje tri glavne kategorije:

  1. Slatka vina: Ova vina sadrže visok udio nefermentiranog grožđanog šećera, što im daje intenzivan slatki okus i gustoću. Kvasci umiru prije nego što uspiju pretvoriti sav šećer u alkohol, čime se zadržava prirodna slatkoća.
  2. Polusuha/poluslatka vina: Ova vina imaju balansiran okus između suhoće i slatkoće. Kvasci se uklanjaju prije nego što potpuno konzumiraju sav šećer, što rezultira vinskim stilom koji nudi umjereniju slatkoću uz dobar balans okusa.
  3. Suha vina: Suha vina su najčešći stilovi koje ćete susresti. U njima su kvasci pretvorili sav šećer u alkohol tijekom procesa fermentacije, što rezultira suhim i često osvježavajućim karakterom.

Osim slatkoće, tijekom degustacije vina susrest ćete se i s pojmom “tijelo vina”. To se odnosi na punoću i gustoću vina u ustima, što ovisi o alkoholu, ekstraktu, taninima i, u slučaju slatkih vina, šećeru.

crno vino i zdravlje

Konačno, važno je napomenuti i ulogu tanina i kiselina u vinu. Tanini, prisutni u kožici grožđa, daju strukturu i kompleksnost vinu te su važni za proces starenja. Kiseline pružaju svježinu i balans okusu vina, posebno važne kod slatkih vina kako bi se izbalansirala slatkoća.

Ovo su ključni elementi koje ćete razmatrati tijekom degustacije vina kako biste bolje razumjeli njihove karakteristike i kvalitetu.

Da biste otkrili kako umjerena i povremena konzumacija čine da crno vino i zdravlje imaju poveznicu, prelistajte prednosti u nastavku.

Crno Vino i Zdravlje – Prednosti vina

Zbog svog sastava, crno vino zapravo može imati prednosti, ali uz umjerenost. Grožđe od kojeg se vino pravi dosta utječe na njegove zdravstvene prednosti. Koje su to, otkrijte u nastavku.

Smanjenje rizika od srčanih bolesti

Prema izvorima, pijenje malih količina crnog vina može smanjiti rizik od srčanih bolesti jer pomaže u zadržavanju “dobrog” HDL kolesterola u krvi. Oksidativna oštećenja i oksidacija “lošeg” LDL kolesterola također se mogu smanjiti do 50%. Kad se spominju crno vino i zdravlje uvijek se naglasak stavlja na umjerenost, ali i kombinaciju vina s uravnoteženom i zdravom prehranom kao što je mediteranska.

Kako biste bili sigurni da pijete pravilnu količinu vina, za muškarce se savjetuje 2 čaše vina na dan. Za žene je to jedna čaša. Pod jednom čašom podrazumijeva se 150 ml vina sa 12% alkohola.

crno vino i zdravlje

Poboljšanje zdravlja crijeva

S obzirom da je crno vino rađeno od grožđa, ono u sebi ima polifenole koji mogu poboljšati zdravlje crijeva. To je zato što polifenoli crnog vina također mogu djelovati kao probiotici, spojevi koji potiču zdrave crijevne bakterije.

Prednosti za osobe s dijabetesom 2

Ako pijete jednu čašu crnog vina uz večeru, to može “umjereno smanjiti kardiometabolički rizik” kod osoba s dijabetesom tipa 2. Iako svako konzumiranje vina dok imate određena zdravstvena stanja trebate provjeriti sa svojim doktorom, unos crnog vina obično je siguran.

Znanstvenici vjeruju da etanol u vinu igra ključnu ulogu u metaboliziranju glukoze, no potrebna su detaljnija istraživanja na ovu temu.

Smanjenje rizika lošijeg vida

Određenja istraživanja su pokazala da antioksidanti grožđa od kojeg se pravi vino mogu pomoći u sprječavanju gubitka vida. Efekt se prikazuje kroz smanjenje upale i oksidativnog stresa.

Smanjenje rizika od demencije

Ispijanje 1-2 čaše vina dnevno povezano je sa smanjenim rizikom od demencije i Alzheimerove bolesti. Autori ovog istraživanja istaknuli su da se razlog krije u neuroprotektivnim učincima polifenola i drugih spojeva u vinu koji mogu smanjiti upalu i promijeniti lipidni profil u tijelu.

crno vino i zdravlje

Prednosti za zdravlje jetre

Da, česta konzumacija alkohola ponekad može voditi do mnogih bolesti jetre. No, posljednja istraživanja su pokazala da umjereno konzumiranje crnog vina može imati prednosti za jetru. Prema studiji iz 2018., umjereni unos alkohola, osobito vina, povezan je s nižom fibrozom jetre kod osoba s nealkoholnom bolešću jetre. Ovo je istraživanje definiralo umjereni unos alkohola do 75 ml tjedno, a važno je napomenuti da osobe koje trenutno imaju bolest jetre trebale bi u potpunosti izbjegavati alkohol.

Istraživači moraju dovršiti više studija kako bi utvrdili složene učinke umjerenog unosa crnog vina na zdravlje jetre.

Crno Vino i Zdravlje – Zaključak

Iako vino donosi mnoštvo prednosti, stvoreno je da se u njemu uživa umjereno. Degustirajte vino i s vremena na vrijeme uživajte u kojoj čaši tijekom tjedna. Ovako ćete uz balansiranu prehranu i uživanje u kapljici ponekad moći iskoristiti sve prednosti vina. Ako volite piti crno vino, nema razloga za brigu osim ako ne prekoračujete preporučenu količinu. Živjeli!