Degustacije vina: Sve što trebate znati

Degustacije vina jedan su od onih iskustava stvoren da zbliži dodatno ljude koji uživaju u gourmet specijalitetima i dobroj kapljici. Nerijetko imate priliku upoznati povijest vinarije koju posjećujete ili ste smješteni u pažljivo čuvanim podrumima. Šetnja vinogradima može probuditi inspiraciju, ali i posebno divljenje prema pažnji i trudu koji se ulaže u nastajanje jedne bačve vina. Vinogradi i vinarije tijekom degustacije vina predstavljaju svoju priču i povijest nastanka koji daju dodatnu vrijednost svakom novom gutljaju vina koje degustirate.

eventi podrumi andrija

U želji da vam približimo posebnost rituala degustacije vina, kreirali smo ovaj vinski vodič. Oni će biti savršena uvertira u vaše sljedeće druženje uz vino. Upoznat ćete neke osnovne termine i znat ćete kako razlikovati različita svojstva vina. Usto, razvit ćete znanje i intuiciju koje vino i sir kombinacije su najbolje. Tehnike kušanja sastoje se od nekoliko jednostavnih koraka koje će vam već nakon nekoliko degustacija dati titulu vino connoisseur.

Ako ste oduvijek u svoj raspored htjeli dodati degustacije vina, sigurno se pitate i gdje početi. Upoznati svijet vina znači potaknuti posebno senzorno putovanje, pa ćete tako prvo htjeti posjetiti obližnju vinariju ili festivale vina. Tu ćete imati priliku upoznati se sa izgledom vinarije, upiti dio njihove svakodnevice i potaknuti hedonističko iskustvo uz nerijetko poslužene meze. Nakon toga, bit će vam predstavljene odabrane sorte vina vinarije gdje ćete moći studirati izgled, miris i finalno, okus vina. O tome pišemo u nastavku.

Degustacije vina: Pojmovi koje vrijedi znati

Prije nego što krenete sa avanturom kušanja vina, dobro je znati par stavki. One se odnose na degustaciju i prepoznavanje slatkoće vina, tijela vina, ali i značenje tanina. Iako se čine komplicirani, ovi pojmovi vam zapravo mogu pomoći da prepoznate arome i okuse pri kušanju. Uz to, pomoći će vam izraziti se u razgovoru sa drugim vino entuzijastima koji registriraju jednake okuse kao i vi.

Slatkoća vina

Jedno od glavnih svojstava vina koje možete ocijeniti na skali svakako je njegova slatkoća. Tako razlikujemo:

  • slatka vina,
  • polusuha/poluslatka vina,
  • suha vina.

Koliko će vino biti slatko, ovisi će od prisustva grožđanog soka. U procesu vrenja, kvasci se hrane grožđanim šećerom, pa i sami sok postaje manje sladak.

Podrumi Andrija degustacije vina

Kako proces teče, kvasci će izumrijeti kad alkohol dosegne 15% ili kad se upotrebi sav grožđani šećer. Nakon toga, ostatak šećera u vinu govorit će više o njegovoj slatkosti.

1 – Suha vina

Suho vino je razina slatkoća koju ćete najčešće susresti tijekom degustacije vina. Ovakva vina nastaju kao posljedica procesa u kojem su kvasci sav šećer u grožđanom soku pretvorili u alkohol i ugljični dioksid. Sva crna vina i veliki broj bijelih vina su uglavnom suha vina.

Suha vina: Podrumi Andrija Žilavka I Podrumi Andrija Blatina I Podrumi Andrija Vranac I Podrumi Andrija Rose

2 – Poluslatka/polusuha vina

Bijelo vino i rose najčešća su polusuha vina koja ćete imati priliku kušati tijekom degustacije vina. Ona imaju balansirane okuse u kojima ne prevladava suhoća ni slatkoća vina. Kako bi nastalo ovakvo vino potrebno je ukloniti kvasce prije nego konzumiraju sav šećer iz grožđanog soka. Tako polusuho vino zadržava određenu slatkost, ali sa većim balansom okusa.

3 – Slatka vina

Kako i samo ime nagovještava, slatka vina u sebi imaju velik udio šećera, tj. ostatka groždanog šećera u soku nakon vrenja. Vino koje je slatko radi se od slađeg grožđa. U procesu nastanka vina kvasci izumiru prije nego su uspjeli konzumirati sav šećer. To ostavlja vino slatkim, sa intenzivnim okusom i pojačanom gustoćom. Kako se ne bi dobio napitak nalik sirupu, može se poraditi na tome da vino dobije veći udio kiselosti radi balansa okusa ili veći udio alkohola.

Podrumi Andrija degustacije vina

Tijelo vina

S ovim pojmom ćete se također susresti tijekom degustacije vina. Tijelo vina se koristi za opisivanje osjećaja punoće i gustoće vina u ustima. To je svojstvo koje proizlazi iz različitih elemenata vina, uključujući alkohol, ekstrakt, tanine i šećer (ako ga ima). Kada želimo govoriti o tome kakvo je tijelo vina, uspoređivat ćemo ga s osjećajem određene težine ili konzistencije.

1 – Vina laganog tijela

Ono što odlikuje vina laganog tijela tijekom degustacije vina jeste svakako njegova pitkost i svježina. Obično imaju nižu razinu alkohola, a osjećaj gustoće je manji u ustima.

2 – Vina umjerenog tijela

Ovakva vina često imaju bogatiji i puniji okus. Za to može biti više razloga, od načina čuvanja vina u bačvama i vrsta bačvi, pa sve do različitih sorti od kojih se vino pravi.

Vina umjerenog tijela: Podrumi Andrija Žilavka I Podrumi Andrija Rose

3 – Vina punog tijela

Osjećaj vina koje ima puno tijelo uglavnom je jak, koncentriran i pun. Punoća okusa uglavnom se može pridati zrelosti grožđa, ali i korištenju drvene bačve za čuvanje vina.

Vina punog tijela: Podrumi Andrija Vranac I Podrumi Andrija Syrah

Tanini

Još jedan pojam s kojim ćete se susresti tijekom degustacije vina svakako su tanini. Oni predstavljaju supstancu koja se nalazi u kožici crnog grožđa. Tijekom kušanja vina moći ćete je osjetiti na zubima, nepcu, jeziku i ustima zbog čega usta tijekom ispijanja vina postaju suha.

Oni su odgovorni za strukturu i daju vinu kompleksnost, a važni su i u procesu starenja vina, kao i u dobivanju prepoznatljive rubin ili ljubičaste boje.

Podrumi Andrija degustacije vina

Kiseline

Grožđani sok koji smo ranije spominjali pored šećera, sadrži i kiseline. One su izuzetno važne za stvaranje okusa u vinu, jer mu daju svježinu. Tijekom degustacije vina ocjenjivat ćete i njegovu kiselost s obzirom na to koliko se pljuvačke javlja u vašim ustima tijekom kušanja. Kiseline daju vinu svježinu i balans, posebno kad su slatka vina, a pomaže i kod starenja vina.

Kako kušati vino?

Sad kad ste upoznali osnovne pojmove koji se mogu pojaviti tijekom kušanja i upoznavanja vina, vrijeme je da učite kako kušati vino. Zasigurno ste barem jednom u filmovima ili u restoranu mogli primijetiti kako određene osobe kušaju vino. Od promatranja boja, do njušenja, pa sve do kušanja, proces degustacije vina je jednostavan, a sad ćemo vas provesti kroz tri osnovna koraka.

1 – Izgled

Promotrite boju vina i dodijelite mu sortu i postavite si pitanje je li riječ o bijelom, crnom ili rose vinu. Pokušajte opisati boju koju vidite, je li tamno ljubičasta kao trula višnja ili više liči na sjajne rubine.

2 – Miris

Kako smo spomenuli na početku, degustacije vina predstavljaju senzorno iskustvo. Tako čulo mirisa ima izuzetno važnu ulogu u procesu kušanja vina.

Kad želite pomirisati vino, pomirišite ga jednom, a zatim zavrtite vino u čaši par puta i ponovno ga pomirišite. Ovaj postupak dodatne vrtnje vina oslobađa više aroma što vam omogućuje da uhvatite više. Upravo će vam arome nagovijestiti o kakvom se vinu radi.

3 – Okus

Sad kad ste napravili prvotno upoznavanje s vinom, potrebno je uzeti i prvi gutljaj. To činite sa dodatkom zraka, prepoznatljivim srkanjem s kojim ćete lakše doživjeti arome i okus u vinu pri prvom kušanju.

Prvo ćete osjetiti slatkoću vina i njegove dominante arome. Zatim ćete s obzirom na punoću vina moći definirati tijelo vina, a zatim i udio tanina i kiseline.

Degustacije vina u Hercegovini – Podrumi Andrija

Podrumi Andrija krije godine tradicije i poseban vinograd, vinariju, ali i wine shop i banku vina. Sve to na velikom osunčanom prostoru s pažljivo uređenim interijerom i eksterijerom koje poziva na sunčanje, druženje i degustacije vina.

U našim prostorijama imate priliku rezervirati online nekoliko vrsta degustacije:

  • United Colors Of HerzegoWine,
  • Tradicija i kvaliteta u čaši,
  • Premium degustacija.

Više o Podrumi Andrija degustacijama možete saznati OVDJE, uz detalje kako rezervirati, odabrati broj članova s kojima dolazite i brojne druge detalje.

Vidimo se uskoro i živjeli!