Dekanteri za vino: Što su i kako izabrati ispravan?

Dekanteri za vino kriju bogatu povijest korištenja još od starih Grka i Rimljana. Proces dekantiranja uvijek je doprinosio posebnom dojmu prezentacije vina. Upravo to ga je učinilo i važnim dijelom degustacije vina, posebno crnih sorti. Za sve oni koji se žele upoznati malo detaljnije sa dekanterima, važno je poznavati pojam dekantiranja.

Dekantiranje vina podrazumijeva prelijevanje vina iz boce u dekanter ili drugu posudu radi odvajanja taloga od tekućine. Uz to, ovaj postupak omogućava prozračivanje i oksidaciju vina. Postoje mnogi razlozi zašto se radi dekantiranje vina, od estetskih značajki do utjecaja na finalne arome vina tijekom degustacije. Ako se želite detaljnije upoznati s ovom temom, ovdje donosimo detaljniji vodič o dekantiranju.

dekanteri za vino

Što su dekanteri za vino?

Dekanteri za vino tako imaju višestruku ulogu. Estetski pomažu u performansu, prezentaciji i otkrivanju boje i velikodušnosti vina. S druge strane, dekanteri za vino imaju i važnu funkcionalnu ulogu odvajanja taloga za što bolju degustaciju.

Majstorstvo dekantiranja jedna je od najpoznatijih vještina sommeliera. Oni će kroz razne tehnike prelijevanja vina govoriti više o samoj sofisticiranosti rituala dekantiranja. Svi dekanteri za vino imaju specifičan oblik koji se mijenjao kroz godine. Danas imamo neke koje možete najčešće vidjeti u ugostiteljstvu. Tako ih možemo podijeliti na razne vrste: labud, patka, cornett, standard. Tako tradicionalna elegancija susreće modernu estetiku u dizajnu dekantera koji postoji već tisućama godina. Nekada je dekanter koji ugostitelj prezentira bio statusni simbol, važan dio imovine. Današnje nasljeđe dekantera leži u specijalnom ritualu pripreme vina za degustaciju što posuđuje dio tradicije i dio modernog.

dekanteri za vino

Kako biste poznavali koji dekanter za vino koristiti za koje vino, u nastavku donosimo vodič.

Kako izgledaju dekanteri za vino?

Već smo spomenuli neke oblike dekantera koje možete pronaći. Svaki od njih može se koristiti za različita vina, no prije nego otkrijemo kako znati koji je dekanter za koje vino, u nastavku otkrivamo kako dekanteri za vino mogu izgledati.

1 – Standardni dekanteri

I samo ime ovog dekantera govori o tome da je najdostupniji i najpraktičniji oblik dekantera koji pomažu u dekantiranju i degustaciji vina. Prikladni su za razne vrste vina i zato se mogu lako naći i najčešće vidjeti. Dolaze u jednostavnom obliku, ali i dalje izgledaju elegantno i sa širokom bazom i tankim vratom.

dekanteri za vino

2 – Dekanteri široke baze

Specifičan oblik ovog dekantera čini degustaciju mladih, karakternih crnih vina posebnom. Razlog se krije u činjenici da dekanteri za vino široke baze nude značajnu površinu za prozračivanje vina. To može pomoći u omekšavanju tanina i otvaranju složenih aroma.

3 – Dekanteri visokog vrata

Silueta ovog dekantera čini ga prepoznatljivim po izduženom i elegantnom vratu. Osim što ova odlika dekantera čini izgled elegantnijim, ujedno je savršen za očuvanje aroma zrelijih i kompleksnijih vina.

dekanteri za vino

Koji dekanter koristiti za vino?

Kako biste znali kako naći savršen dekanter za vino koje pijete, ovdje donosimo pojedinosti na koje možete obratiti pažnju.

Evo vodiča korak po korak koji će vam pomoći da napravite informirani izbor:

  • Vrsta vina: različita vina reagiraju različito na dekantiranje. Tako će mlada crna vina s jakim taninima zahtijevati duže dekantiranje, a osjetljiva bijela vina traže kraće dekantiranje. Sukladno tome, birajte dekanter koji oblikom nadopunjuje krakteristike vina koje želite degustirati.
  • Starost vina: Jedna od najvažnijih stavki za izbor dekantera svakako je upravo starost vina. Tako će dekanteri za vino sa širim grlom koji pruža veću izloženost zraku biti bolji za mlada vina s jakim taninima. S druge strane, starija vina će biti bolje poslužiti uz delikatnije točenje koristeći dekanter sa užim grlom.
  • Oblik dekantera: Dekanteri dolaze u različitim oblicima, a svaki je dizajniran za poboljšanje degustacije različith vrsta vina. Dekanter širokog dna s velikom površinom idealan je za crna vina, omogućujući dovoljno izlaganja zraku. Visoki i tanki dekanteri često se koriste za bijela vina.
  • Materijal dekantera: Dok su stakleni dekanteri za vino pristupačniji i izdržljiviji, kristalni dekanteri su poznati po svojoj estetskoj privlačnosti i načinu na koji lome svjetlost, čime se poboljšava vizualni doživljaj vina. Tako sjajna prezentacija vina i proces dekantiranja može biti luksuzna predstava uz odabir pravih materijala.
  • Dizajn dekantera: Svaki dekanter može pružiti različite ugođaje prezentaciji vina. Samim time, dobra je ideja potražiti dizajn dekantera koji se idealno uklapa u vaš osobni stil, uređenje prostora, ali i sukladno prilici.
  • Način održavanja: Koji ćete dekanter za vino odabrati može uvelike ovisiti o tome kako funkcionira točenje i čišćenje. Želite da je vaš dekanter praktičan, ali i što laganiji za održavanje. Ako dekanter ima mnogo zavoja i neobičnih uglova, to može otežati i njegovo korištenje i čišćenje.

Kako se mogu očistiti dekanteri za vino?

Svaki dekanter traži poseban način čišćenja. Najčešće uz kupovinu možete dobiti upute kako se određeni dekanteri održavaju nakon korištenja. Najvažnije je biti izuzetno oprezan s obzirom na sve usjeke i krivulje koje dekanteri mogu imati. No, za većinu dekantera možete pratiti sljedeće korake:

  • Pažljivo pranje vodom: Dekanteri za vino najčešće traže pranje samo i isključivo vodom. Ovo posebno vrijedi ako dekanter za vino perete odmah nakon uporabe. Ovisno o tvrdoći ili kvaliteti vaše vode možete birati onu iz slavine, no preporučuje se korištenje destilirane vode jer ostale mogu stvoriti zamućenje dekantera. Uz to, voda koja je destilirana neće ostavljati tragove kapljica vode što će pomoći u što boljem estetskom izgledu dekantera tijekom korištenja.
  • Biranje mjesta pranja: Jako je važno i gdje se peru dekanteri za vino. Ako je vaš sudoper prenizak ili preuzak postoji opasnost da udarcem u slavinu možete prouzrokovati krhotine. S obzirom na to birajte prostranije mjesto na kojem ćete moći bez slučajnog udarca baratati dekanterom.
  • Preskakanje deterdženta: Većinom dekanteri za vino ostanu sa tragovima ako koristite sapun za posuđe ili druge deterdžente. Sukladno tome, nastojte ih preskočiti i dekanter očistite ubrzo nakon korištenja isključivo vodom.
  • Sušenje kao važan korak: Kako bi dekanter bio spreman za ponovno korištenje, važno je da se prikladno posuši nakon pranja. To ćete najbolje postići kada ga operete i postavite naopako na kuhinjskoj krpi. Ovo naravno dopuštaju samo određeni dekanteri s obzirom na oblik i formu. Ako se vaš dekanter ne može pohraniti naopako da se osuši, uklonite što više vode i ostavite da se osuši na zraku izvan ormarića. U ovom slučaju, dekanter može sadržavati neke mrlje kondenzacije; prije sljedeće uporabe, jednostavno ponovno isperite s malo vode ili, još bolje, s malo vina da kondicionirate komad.