Kuhano vino

Piće starih Rimljana


Kuhano vino je specijalitet koji datira iz vremena kada su Rimljani ratovali i trgovali diljem Europe. Pri tom su na nove teritorije donosili vino, širili kulturu vinogradarstva, dijelili brojne recepte vezane uz vino. Prvi pisani trag o kuhanom vinu nalazimo u Plautovoj drami Igra (Curculio) iz 2. st. naše ere. Kuhano vino je poznato alkoholno piće koje se najčešće pravi od crnog vina. Začinjava se raznim začinima i obogaćuje voćem, a služi se uglavnom toplo. Često se naziva i začinjeno vino. Dodaci koji se dodaju u vino mogu biti: cimet, indijski oraščić, vanilija, đumbir, limun, naranča, papar, med i šećer… Najzastupljenije u receptima za kuhano vidno jest crno vino od grožđa, ali to ne znači da trebamo zanemariti kombinacije s bijelim vinom ili vinom drugih vrsta (višnja, borovnica).

Za kuhano vino potrebno je pomno odabrati vino, dodati odgovarajući liker, staviti voće i savršeno izbalansirati začine jer su upravo oni ti koji definiraju aromu. Kao i u svemu, umjerenost je zvijezda vodilja do savršenog okusa.

Međutim, ako želite čisti užitak, bez brige oko omjera i načina pripreme, savjetujemo Vam da se počastite Kuhanim vinom Andrija, spravljenim po našoj jedinstvenoj recepturi, obogaćenog pomno biranim dodacima koji mu daju neodoljiv okus i miris.

Kuhano vino se može posluživati hladno kao liker, ali uglavnom je to piće zimskih dana, povezujemo ga uz snijeg, hladnoću, blagdanski ugođaj, pa se zbog toga poslužuje zagrijano, toplo, čak i vruće. Kuhano vino je s razlogom zauzelo posebno mjesto na božićnim sajmovima diljem Europe, pa je nemoguće zamisliti Advent bez njegovog opojnog mirisa i ugođaja koji stvara.

Da bi užitak ispijanja kuhanog vina bio potpun, moramo ga smjestiti u ugodan ambijent i sljubiti s hranom. Svako vino ima svoju hrani, pa tako kuhano vino najbolje ide uz sir (čedar, plavi sir, kemember, rofkor ili pak sir na bazi indijskih oraščića kojeg preferiraju vegani). Tu su i orašasti plodovi, pite s mljevenim mesom (burek, mesne pite s pavlakom), pečeno meso s povrćem, hrana kojoj je inače teško odoljeti. Ako ste pak strastveni ljubitelj voća, uz voće iz kuhanog vina, savršeno će vam prijati brusnice, jabuke i kruške.

Za hladnih večeri, nakon snježnih radosti svojim aromama i toplinom zagrijava tijelo i raspoloženje.

Kuhano vino nije samo delicija, ono je i blagotvorno za naše zdravlje ako se konzumira u razumnim količinama. Štiti srce i krvne žili, djeluje protuupalno, snižava krvni tlak, ublažava simptome prehlade i ubrzava metabolizam. Bez obzira da li ste sami ili imate društvo, da li vani pada snijeg ili je samo hladno, usrećite sebe i svoja osjetila. Zagrijte tijelo i dušu uz ovaj divni napitak, uživajte u aromi cimeta i ostalih začina koji se šire Vašim domom. Ako i ne gori vatra u Vašem kaminu, dozvolite da plamen užitka ugrije Vaše srce uz Kuhano vino Podruma Andrija.