Meza ideje koje će impresionirati vaše goste

Meza ideje uvijek su korisne kada razmišljate kako dočekati svoje goste. Savršeni zalogajčići koji su odličan spoj aroma iznenađenje su za svako nepce i čine vas savršenim domaćinom. Bez obzira o kojoj se prilici radi, uz vino i sir te odabrane mesne delikatese, meza će uvijek povezati ljude i postati centar druženja. Osim što će se razveseliti raznim kombinacijama okusa, vaši gosti će cijeniti trud koji ste unijeli u prezentaciju same meze.

Samim time, postoji par stvari koje možete imati na umu za aranžiranje idealne meze. Od odabira namirnica pa sve do stvaranja najboljih malenih zalogajčića dijeli vas maleno istraživanje okusa. Najbolje ćete znati koji sir kombinirati sa kojim mesnim delikatesama i vinima ako pratite vodič koji smo izdvojili u nastavku. Kroz ove meza ideje nećete pogriješiti, a i iznova i iznova ćete znati složiti svoju delikatesu na estetski zanimljiv način.

To nas dovodi do drugog dijela vodiča u kojem vas savjetujemo kako posložiti mezu. Ne samo da ćemo vam pružiti savjete za manje i veće meze, nego i prijedloge za serviranje, kao i ideje za nešto drugačije meze, ali i ideje za sezonske prilike. Tako će meza na daski izgledati efektnije uz dodatak jestivih ukrasa kao što su začini, suho voće ili orašasti plodovi.

Uz ideje za biranje sastojaka za mezu i aranžiranje, donosimo i par savjeta koji će biti korisni kad ste domaćin. Od toga kako imati na umu svačije preferencije, do toga koja vina birati uz koju mezu.

Meza će biti savršena uz ove kombinacije okusa

Zalogaji koje savršeno komplimentira hercegovačko vino mogu biti kombinacija raznovrsnih okusa. Tako meza ideje mogu biti zaista raznolike, posebno kad birate lokalne sastojke i proizvode lokalnih proizvođača. Kako kombinirati sireve, suhomesnate proizvode, orašaste plodove, voće, povrće i druge dodatke u istinsku fantaziju okusa otkrivamo u nastavku.

1 – Sir i suhomesnati proizvodi

Jedna od najčešćih kombinacija s kojom ne možete pogriješiti svakako jesu sir i suhomesnati proizvodi. Ovaj duet pokazao se kao idealan gurmanski uvod u mnoga druženja, a razlog leži u njihovom kontrastu i sjajnom sljubljivanju. Uz omiljeni kruh, foccaciu ili krekere, odmah možete vidjeti kojom brzinom nestaju sa stola.

meza ideje

Kad su u pitanju najbolje kombinacije sira i suhomesnatih proizvoda, imajte na umu sljedeće duete:

  • Pršut i parmezan – slani sir u kontrastu sa pršutom postaje savršen ples aroma i pruža slano-slatko iskustvo na najbolji način.
  • Salama i gouda – najčešći stanovnik meze je delikatna, ali salama snažnog okusa kojoj parira polutvrdi sir gouda blago dimljenog okusa.
  • Panceta i brie – ova igra tekstura kremastog sira i hrskave pancete spoj je koji ćete htjeti kušati iznova i iznova, uz neočekivani dodatak – med.
  • Kulen i feta – ljuti kulen treba nešto što će pomoći u ublažavanju snažne arome, a u tome mu najbolje pomaže feta sir za balans ljutog i kremastog.
  • Kobasice i cheddar – slojevi okusa koji se otkrivaju ovom meza kombinacijom iznimno su zanimljivi i savršeni za sve ljubitelje snažnih aroma.

Preporuka za vino: Andrija Blatina Selekcija I Andrija Vranac I Syrah Andrija

2 – Masline i sir

Kad su pitanju meza ideje, zvijezda vaše gourmet poslastice mogu biti samo sirevi. Oni svojim delikatnim aromama i velikom lepezom okusa mogu biti dovoljni sami po sebi. Dovoljno je tek nekoliko dodataka kako biste naglasili njihov okus ili postigli savršen balans aroma.

meza ideje

Tu glavnu ulogu mogu voditi masline. Savršen partner mnogim sirevima, masline su idealna slana protuteža brojnih manje ili više slatkih sireva. Osim toga, uz masline možete neutralizirati okus u ustima i omogućiti da osjetite punoću okusa svih sireva koji su dio meze.

U ovoj priči savršeno će se uklopiti sljedeći sirevi: feta, gorgonzola, kao i kozji sirevi.

Preporuka za vino: Žilavka Andrija I Žilavka Andrija Selekcija

3 – Voće i sir

Vaša meza može biti osvježavajuća baš poput ljetnog i rano jesenskog voća. Ono je savršena sezonska namirnica koja će obogatiti svaku mezu i sirevima dati zaokruženost okusa. Iako neobičan spoj, ova mediteranska gourmet kombinacija poznati je način uživanja u sirevima.

Tako će grožđe, smokve i kruške biti nevjerojatan partner brie siru, plavom siru ili cheddar siru. Kremoznost sira bit će naglašena teksturama voća, a slatko-slana kombinacija pružit će savršeno osvježenje, posebno tijekom druženja vani.

Preporuka za vino: Rose Andrija

4 – Riba, morski plodovi i limun

Nešto drugačija meza ideja može biti dodavanje omiljenih morskih plodova, riječnih riba i tune. Ovi dodaci bit će savršeni za sve ljubitelje ovih namirnica, posebice ako dodate avokado i limun kao savršen dodatak.

I ovakve meze savršeno funkcioniraju sa sirom, pa ćete tako odležani sir kao što je parmezan rado poslužiti s jelima od plodova mora koja su izuzetno slana. S druge strane, svježi sirevi poput kozjeg sira i fete mogu ublažiti slanost jela.

Preporuka za vino: Chardonnay Andrija

5 – Povrće i humus

Ova tri sastojka savršen su zaplet kad su meza ideje u pitanju. Humus je umak i namaz napravljen od kuhanog slanutka pomiješanog s tahinijem, limunovim sokom i češnjakom. Danas ga možete pronaći uz razne varijacije okusa od onog sa sjemenkama tikve do začinjenih verzija.

meza ideje

Kad želite svojoj mezi dati nešto više okusa, tekstura i varijacija, dodajte humus sa tanko narezanim prutićima povrća. Možete birati tanko narezane trakice mrkve, kolutiće krastavca ili narezane trakice paprike čija će hrskavost biti sjajan duo uz kremasti humus.

Preporuka za vino: Chardonnay Andrija I Rose Andrija I Blatina Andrija

6 – Med, džem i orašasti plodovi

Neočekivani dodaci koji svojom teksturom i okusom pojačavaju sve ostale namirnice u mezi svakako su med i džem, kao i orašasti plodovi. Podcijenjeni su, a definitivno osim okusom, mezu mogu obogatiti i svojim izgledom.

Med je slatki kontrast brojnim sirevima, pa ćete ga rado probati uz sljedeće sireve: ricotta, plavi sir, manchego sir i parmezan.

Slično je i sa džemom koji će biti odličan spoj uz sljedeće sireve: plavi sir, brie, kozji sir, cheddar i gouda.

meza ideje

Kad želite napraviti predah od jakih i kremastih sireva ili okusa ribe i suhomesnatih proizvoda, dobra je ideja na mezu postaviti i orašaste plodove. Indijski orasi, bademi, orasi… samo su neki od primjera. Oni će poslužiti kao savršena grickalica između raznih kombinacija, a možete se poigrati i iste jesti uz sireve na mezi.

Preporuka za vino: Chardonnay Andrija I Žilavka Andrija I Žilavka Andrija Selekcija

Savjeti za najbolje aranžiranje meze

Prije nego odaberete svoje meza ideje iznad, važno je imati na umu par savjeta koji će vam olakšati planiranje.

Slažite namirnice s obzirom na njihov okus

Raznolikost okusa najbolje ćete postići ako imate na umu balans slano-slatko-gorko-kiselo. Neka svaka od ovih kategorija bude zaokružena kako bi meza pružila najbolje od svih namirnica. Tako ćete najbolje postići raznolikost tekstura i aroma koje kriju ponešto za svakoga.

Prisjetite se ako gosti imaju posebne preferencije

Imajte na umu ako vaši gosti ne jedu ili ne smiju konzumirati određene namirnice. Tako umjesto kruha, za goste koji ne jedu gluten možete pripremiti bezglutensku foccaciu. Za one koji su vegeterijanci, tofu ili humus sa povrćem sjajna je alternativa. A ako su vaši gosti alergični, izbjegavajte određene namirnice u potpunosti.

Imajte na umu odabir vina

Savršeno uživanje u mezi gotovo da je nepotpuno ako ne izaberete sjajno piće za nazdravljanje. Od crvenih vina koja će biti savršeno društvo težim jelima i tvrdim sirevima, pa sve do bijelih vina koji će biti osvježavajući partner laganim sirevima i ribljim jelima – možete birati razne opcije.

meza ideje

Svoje vino možete naručiti online kako bi na adresu stiglo prije druženja sa vašim najdražima. Sve što trebate je vino koje će se najbolje uklopiti uz vašu mezu odabrati u nastavku, naručiti i stiže ravno na vaša kućna vrata.

Žilavka Andrija

Blatina vrhunsko "Andrija" - Podrumi Andrija

Blatina Andrija

Chardonnay vrhunsko "Andrija" - Podrumi Andrija

Chardonnay Andrija

Rose Andrija