Neka ispijanje bude užitak

Tradicija kušanja, odnosno degustacije vina gotovo je jednako duga kao i sam proces proizvodnje vina. Kao što ne želimo kupiti odjeću koja nam ne odgovara, ne želimo voziti auto ako nije baš onaj koji trebamo, tako ne moramo ni piti vino koje ne prija našem nepcu. Osim praktične strane, degustacije imaju i važnu socijalnu komponentu. Ako odlučite posjetiti podrume Andrija, upoznati ćete prekrasan krajolik uvijek suncem okupanog Brotnja, čisti zrak i iznad svega ljubazne i susretljive ljude koji i danas žive u skladu s prirodom, čuvajući tradiciju svog kraja.

Naše degustacije pružaju uvijek jedinstveno iskustvo. Da bi degustacija bila zanimljiva, a ne traumatična, dati ćemo Vam nekoliko korisnih savjeta koji će Vas od amatera ili potpune neznalice o vinu i njegovim karakteristikama, pretvoriti u profesionalca. Ispijanje vina je čisti užitak. Stoga ga naučite ocijeniti, odredite kakve okuse volite, te se odvažite iznijeti svoj stav.

Na početku degustacije pogledajte vino u čaši, gledajte boju i bistrinu. Bijela vina trebaju imati boju od nijanse izblijedile slame do duboke zlatne jer ona tamne s godinama. Crvena vina mogu biti sa bojama od nijanse crvene cigle, pa do skoro modro ljubičaste boje šljive. Ova vina s vremenom počinju gubiti boju.Vino možete gledati dok je čaša na stolu ili držeći čašu u ruci. Pozadina treba biti bijela.

Nakon toga nježno zavrtite vino u čaši. To će promiješati kisik s vinom, i tako umekšati tanine u mladom vinu, te otvoriti aromu vina. Vina s više alkohola imaju jaču površinsku tenziju i formiraju deblje tragove na zidovima čaše. Za degustaciju je jako važan miris vina, pa na početku držite čašu na nekoliko centimetara od nosa. Potom stavite nos u čašu – ne možete samo provući čašu ispod nosa jer tako nećete osjetiti baš ništa. Ne žurite. Kvalitetna bijela vina trebaju Vas podsjećati na voćne ukuse, od lubenice ili dinje, preko krušaka i bresaka, do ananasa i banane. Crna pak vina podsjećaju na borovnicu, šljivu, trešnju ili višnju. Bačva u kojoj je vino treba biti od kvalitetnog materijala (hrastovine), što doprinosi aromi, pa ćete osjetiti vaniliju, cedrovinu ili cimet.

Potom uzmite gutljaj vina, ali još ne gutajte.Neka vino pređe preko svih osjetilnih pupoljaka na jeziku i nepcu. Različiti dijelovi jezika osjećaju različite ukuse. Veliki broj ljudi ima takve navike da pri gutanju samo proslijedi sadržaj iz usta u želudac, a da ne koriste svoje receptore. Zadržite gutljaj nekoliko sekundi, razmišljajući o ukusima vina koje probate. Kakav je prvi dojam? Vinska kiselina? Mekoća? Karamela? Začini? Bijela vina uspoređujemo s kruškom, jabukom ili ananasom. Crna s višnjama, šljivama i bobicama. Poslije voćnih aroma u vinu tražimo karakteristike prepečenog kruha ili maslaca. To su ostaci kvasaca korištenih pri fermentaciji. Slijedeće probamo osjetiti tanine. Kod bijelih vina ih nema ili su prisutni vrlo malo. Kod crvenih su izraženiji. Tanini se razlažu u boci tokom starenja vina i to može utjecati na ono što osjećamo. Osjećate li hrast u vinu koje probate? To treba da bude prijatan i nježan osjećaj, a ne dominantna karakteristika.

Podrumi Andrija

Na kraju progutajte vino. Sada razmislite kakav je Vaš ukupan osjećaj o teksturi vina. Da li vino ima tijelo i strukturu? Da li su komponente dobro uravnotežene i zanimljive? Da li vino prijatno golica sve dijelove usta i zavodi Vaše nepce ili se zadržava samo na pojedinim dijelovima jezika? Tijelo je izraz kojim opisujemo sposobnost vina da zadovolji veliki broj osjećaja u ustima. Kad kažemo struktura, podrazumijevamo da vino ima niz ukusa koji prate početni osjećaj i vode nas dalje. I tu su ukusi različiti. Probajte što više jer tako vježbate svoja osjetila.
Nemojte brinuti ako se Vaši ukusi razlikuju od ukusa drugih ljudi. Svako ima svoj ukus. Uzbudljiva stvar kod degustacije različitih vina je otkrivanje toga kakvi su Vaši ukusi.
Sada kada znate ponešto o degustacijama, bit će Vam lakše odabrati jedan ili više proizvoda iz naše bogate ponude.

Podrumi Andrija

Bez potrebna najave, naša vrata su Vam otvorena svakim danom do 16.00 sati za degustaciju pod nazivom Taste & Shop koja obuhvaća kušanje 2 vrhunska vina, 1 premium vina uz ćupter i suhe smokve, u trajanju od 30 minuta.

U sklopu United colors of Herzegowine nudimo Vam obilazak podruma uz stručno vodstvo, kušanje 3 vrhunska vina, 2 rakije i vinski liker “Andrija”, vinjak “Andrija”, Hercegovačku platu (pršut, slanina, 2 vrste sira, masline, domaći kruh). Trajanje degustacije je 90 minuta.

Pod nazivom Tradicija i kvaliteta u čaši podrazumijevamo obilazak podruma uz stručno vodstvo, kušanje 3 vrhunska vina, 2 premium vina, 2 rakije i vinski liker “Andrija”, vinjak “Andrija”, Hercegovačku platu (pršut, slanina, 2 vrste sira, masline, domaći kruh), u trajanju od 90 minuta.

I na kraju rapsodija okusa u sklopu Premium degustacije, koja traje čak 120 minuta, a na raspolaganju imate obilazak podruma uz stručno vodstvo, kušanje 3 vrhunska vina, 4 premium vina, 2 rakije i vinski liker “Andrija”, vinjak “Andrija”, Hercegovačku platu (pršut, slanina, 2 vrste sira, masline, domaći kruh), te autohtoni desert (selekcija hercegovačkih specijaliteta).

Budite nam dragi gosti, zajedno s nama širite ljubav prema vinu i proizvodima od vinove loze, uživajte u svakom trenutku. Rezervirajte na vrijeme svoj termin.