Njegova malenkost – Vinjak

Nepravedno zanemaren.


Nepotrebno potisnut s liste popularnih pića, a u biti jedno od najkvalitetnijih alkoholnih pića – VINJAK.

U modernom svijetu svatko će posegnuti za konjakom, pohvaliti se kako se počastio čašom dobrog konjaka, proveselio na nekoj zabavi ili ga pak dobio na poklon. Međutim mali je broj onih koji znaju da razlike između tog skupocjenog pića i vinjaka gotovo i nema.

Francuzi su mudar i sebičan narod, koji voli istaknuti svoju baštinu, ali ju zna i dobro zaštititi. Stoga naziv konjak mogu nositi samo proizvodi nastali u destilerijama koje se nalaze u jednom malom dijelu Francuske, točnije u pokrajini Charente čiji je glavni grad Cognac, dok sva ostala pića ove vrste nose naziv vinjak. Istinske razlike između konjaka i vinjaka nema, oba se proizvode dvostrukom destilacijom mladog vina dok najveća razlika leži u sortama grožđa od kojih se radi. Tehnološki proces proizvodnje je skoro isti, kao i način sazrijevanja koji se u našem slučaju odvija u francuskom i slavonskom hrastu.

Kvaliteta vinjaka ovisi o mnogo čimbenika, prvenstveno o sorti grožđa od koje se proizvodi mlado vino, čijom pak dvostrukom destilacijom dobivamo vinjak. Također je bitna prerada grožđa, proces proizvodnje vina, vrsta hrasta i njegova kvaliteta za izradu bačvi, kao i godina starosti. Kao i za većinu alkoholnih pića i za vinjak je pravilo što stariji, to bolji. Iz poštovanja prema trsu koji nama život znači, iz zahvalnosti prema vinjaku u kojem se može uživati kao i u konjaku, pozivamo Vas da mu date šansu i uvjerite se u kvalitetu i punoću njegovog okusa. Vinjak Andrija jedan je od naših proizvoda na koji smo izuzetno ponosni.

Vinjak “Andrija” i cigare


Podijelite ovaj trenutak sa sebi dragim društvom i pri tome svakako ne zaboravite pripremiti odgovarajuće cigare za potpuni ugođaj.

Andrija vinjak nosi oznaku VS, tj. “Very Special”, što znači da se radi o destilatu koji je u hrastovim bačvama sazrijevao minimalno dvije godine. S ovim vinjakom odličan spoj čine cigare laganog i srednjeg okusa sa dobro usklađenim aromama drveta, zemlje, kože, papra i čokolade. Neki od naših prijedloga su: Cohiba Siglo 1, Montecristo Edmundo, Romeo Y Juliet i Davidoff Nicaragua.

Njihove note se savršeno sljubljuju s notama kandiranog voća, pčelinjeg voska, osušenog cvijeća i začina iz našeg vinjaka.
Preporuka stručnjaka je da ne umačete kraj cigare u vinjak, jer to neće oplemeniti njen okus. U tom slučaju okus cigare postat će gorak i opor. Kombinacija okusa treba se osjetiti na nepcu.

Cigare sa sobom nose i kriterije, stoga pripazite na graciozno držanje, kombinirajte ritual s kvalitetnim pićem poput vinjaka i dobrim društvom!
Budimo mudriji od Francuza, čuvajmo i ponosimo se onim što nam je naša zemlja dala, a istovremeno ugodimo svojim osjetilima. Mi, Podrumi Andrija na Vaš stol donosimo užitak u obliku ovog divnog pića, punog okusa i vrhunske kvalitete. Naša napomena je da ga poslužite u okruglim čašama koje ovdje nisu samo radi dekoracije, već i radi održavanja optimalne temperature vinjaka, kako bi probudio sve Vaše okusne pupoljke.