Ocjenjivanje vina na 21. međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2018

U prostorijama Mostarskog sajma održano je ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na 21. međunarodni sajam gospodarstva, Mostar 2018. Ocjenjivanje je vršilo međunarodno povjerenstvo sastavljeno od četrnaest vrsnih enologa iz cijele regije, a pod predsjedanjem prof. dr. Bernarda Kozine. Ove godine ocjenjivano je nešto manje od 100 uzoraka crnih i bijelih vina (uglavnom berba 2016. i 2017.) pristiglih iz Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Republike Hrvatske.

Ocjenjivanje vinskih uzoraka u okviru Mostarskog sajma još jednom je pokazalo da Hercegovina doista proizvodi vina respektabilne kvalitete.

– Ponovit ću svoj stav, hercegovačka vina sve su bolja i bolja i taj trend je nezaustavljiv, odnosno nema nikakvih negativnih pokazatelja i tendencija u proizvodnji vina.

Onoga na što sam ranije bez ikakvog suzdržavanja javno ukazivao, probleme nedovoljnog znanja, skromne opremljenosti tehnikom i tehnologijom u podrumima, danas zasigurno nema. Nekoliko manjih proizvođača definitivno se etabliralo i postiglo takvu razinu kakvoće da doista mogu biti na ponos ovom području koji je bogomdan za vinogradarsku proizvodnju. Njihovi proizvodi, osim na domaćem, mogu naći mjesto i na zahtjevnom inozemnom tržištu – kazao nam je prof. dr. Kozina, profesor vinarstva i vinogradarstva zagrebačkog Sveučilišta.

Vina su ocjenjivana po ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) koja je prihvaćena u cijelom svijetu.

Prema pravilniku ocjenjivanja Mostarskog sajma, vinski uzorci koji dobiju prosječnu ocjenu od povjerenstva iznad 90 bodova od 100 mogućih, dobivaju veliko zlatno odličje.

Nagrade koje su dodjeljene Podrumima Andrija :

Vranac “Andrija” selekcija – ZLATNA MEDALJA

Blatina “Andrija” vrhunska – ZLATNA MEDALJA

Žilavka “Andrija” selekcija – SREBRENA MEDALJA