Travarica

Travarica je jako alkoholno piće koje se dobiva aromatiziranjem vinskih destilata loze, komovice ili voćnih rakija odabranim aromatskim biljem ili njihovim maceratima. Travarica je lijek otopljen u alkoholu. Okus je osvježavajuć, miriše po biljkama. Svaki gutljaj donosi inspiraciju.

Rakija travarica je aperitivno piće. Može biti bistro, maslinasto-zelene kao i smeđe boje, ovisno o tome koje se trave ili koji se njihovi dijelovi koriste za njeno pravljenje. Boju također može definirati i način odležavanja ovisno radili se o inoxu ili drvetu. Raskošnog je, jedinstvenog i neponovljivog mirisa, ukomponiranog od svih trava odabranih za pojedinu vrstu rakije. Punoća i sklad okusa travarice pružaju potpuno uživanje koji trenutak prije jela.

Od većeg broja trava najčešće se koriste sljedeće: Salvia officinalis- kadulja (grančice), Mentha piperita – metvica (grančice), Thymus vulgaris – majčina dušica (grančice), Galluna vulgaris – vrijesak (grančice), Artemisia absinthium – gorki pelin (listovi), Juniperus communis – borovica ili kleka (zrele bobice). Kompozicija biljaka pravi se zavisno od toga kakvu rakiju želite dobiti – gorku, slatkastu ili neutralnu.

Izvlačenje arome iz aromatičnih biljaka za rakiju travaricu može se obavljati na nekoliko načina – maceracijom, destilacijom kao i njihovim zajedničkim utjecajem.

Za aromatiziranje pića upotrebljavaju se odabrane aromatične biljke, cijele ili pak njihovi dijelovi: korijen, list, cvijet, plod, kora i stabljika. Biljke se obično dodaju u suhom, rijeđe u svježem stanju. Za aromatične biljke je važno da su ubrane u pravo vrijeme, pravilno osušene i čuvane tako da ne izgube aromatičnea svojstva.

Kod proizvodnje rakija travarica je veoma bitno da osušene biljke nisu starije od nekoliko mjeseci. Promjena okusa biljaka koje stoje duže vrijeme posebno je vidljiva kod biljaka s vrlo jakom aromom, kao što su matičnjak i pelin.

Kao baza za proizvodnju rakije travarice obično se uzima rakija jačine 40 – 55 % vol. alkohola. Lagano bojanje ovog proizvoda potječe od dodanih macerata aromatskog bilja, a proizvod može sadržavati i dijelove biljaka kojima je aromatiziran. Tijekom sazrijevanja rakija travarica mijenja miris i okus, koji se uglavnom ustali odležavanjem 2-3 mjeseca. Upravo zbog harmonizacije i stabilizacije njene boje, mirisa i okusa, poželjno je da rakija travarica i odleži 2-3 mjeseca. Proizvodnja travarice je odgovoran i rizičan posao. Pojedincima, amaterima nije dozvoljena proizvodnja ove rakije za široku primjenu, te proizvodni proces treba voditi iskusan tehnolog.

Najvažnije karika kod proizvodnje rakija travarica su biljke s kojima su one napravljene. One s jedne strane sadrže eterična ulja, a s druge, gorke sastojke. Ti sastojci su  blagotvorni za jetru jer potiču oslobađanje otrova iz organizma. Travarica liječi zubobolju (gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite). Dobra za grlobolju (upalu grla izazvanu bakterijskom infekcijom rakija s par kapi propolisa uspješno će ublažiti). Rakija s peršinom sjajan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta. Travarica je dobra za želudac i regulira probavu, pomaže kod stresa. Ona također liječi bol u leđima (masažom rakije travarice od pelina), ukočen vrat, te pomaže kod reumatskih oboljenja.

Po posebnoj recepturi spravljena, u kontroliranim uvjetima i pod nadzorom našeg vrhunskog tehnologa proizvedena je Travarica ”Andrija” special. To je potpuno prirodna rakija, vrhunskog okusa i neodoljivog mirisa.

Proizvodi se destilacijom žilavke i usitnjenih hercegovačkih ljekovitih biljaka. U dobivenom destilatu dodatno se maceriraju posebne aromatične i ljekovite biljke koje ju aromatski zaokružuju. Potpuni okus naša travarica postiže nakon 2 godine kombinacijom odležavanja u inox tankovima i drvenim bačvama. Ovo jako alkoholno piće savršeno se sljubljuje sa svim vrstama voća.  Služi se kao aperitiv, a znalci je koriste i kao digestiv. Pijucka se rashlađena na temperaturi od 10 do 12 °C.

Priuštite sebi gutljaj ovog moćnog pića koje od davnina liječi rane na tijelu, kao i na duši.