Vinjak “Andrija” proglašen šampionom – dva pehara na Sabatini !

Na Sabatini se održavalo i natjecanje za buteljirana vina i jaka alkoholna pića. Vinjak “Andrija”, pristiglo iz Podrumi Andrija iz Čitluka proglašen šampionom za izgled proizvoda te je i najbolje ocijenjeni proizvod u kategoriji rakija i destilata.

 

Na ovogodišnjoj Sabatini se održavalo i natjecanje za buteljirana vina i jaka alkoholna pića. Na ovom je natjecanju piće Vinjak “Andrija”, pristiglo iz Podrumi Andrija iz Paoče kraj Čitluka proglašen šampionom u kategoriji rakija i destilata, ali i u kategoriji izgled proizvoda.

Vinjak “Andrija” proizvodi se dvosturkom destilacijom mladog vina, dobivenog od sorti žilavka, bena i krkošija. Nakon destilacije koja se obavlja po recepturi francuskog coganca, destilat odležava u francuskim i slavonskim barrique bačvama kapaciteta 225L minimalno 6 godina, nakon čega slijedi proces sljubljivanja.

Naša priča seže u 19. stoljeće kada je predak Ćorićevih, Šimun Ćorić u vojnoj službi zaslužio veliko imanje. Njegov sina Andrija, osamostalio se 1938. i započeo tradiciju sa suprugom Stojom. Dok su se i ranije u ovom kraju nudila točena vina, Andrija i Stoja su već 60-tih godina prošlog stoljeća počeli prvi u Hercegovini saditi lozu “na široku sadnju” i flaširati vino.

Nastavljajući obiteljsku tradiciju, Andrijini potomci odlučili su izgraditi novi podrum koji se nalazi u Paočama, u blizini Čitluka. Njegov je kapacitet u narednih nekoliko godina dostigao i prešao polumilijunsku razinu. Uz najsuvremeniju opremu i stručnost dokazanih enologa postiže značajne rezultate u proizvodnji kvalitetnih, vrhunskih, prigodnih i arhivskih  vina, što potvrđuju mnoge nagrade sa međunarodnih sajmova. Nagrade je preuzeo Miro Ćorić, direktor naših podruma

Treba napomenuti kako Sabatina s ciljem promocije te povećanja kvalitete i potrošnje vina i jakih alkoholnih pića, okuplja tim ovlaštenih stručnjaka koji vrše analizu i ocjenu kvalitete i izgleda ovih proizvoda.