Vino i sir: kako ih kombinirati? Donosimo vodič za početnike!

Koje vino ide uz koji sir pitanje je koje si često možemo postaviti kad je u pitanju priprema plate. Korisno je poznavati vino i sir kombinacije, posebice radi razvijanja posebnog gourmet iskustva za sebe, ali i svoje goste. Tako ovaj savršen spoj postaje jedinstven povod za druženje.

Naravno, imajući na umu i način aranžiranja sira i odabir vina za druženja instant možete oduševiti vaše goste. Kad želite brzo osvojiti titulu najboljeg domaćina u ekipi pomoći će vam kratki, ali praktičan vodič koji otkriva da vino i sir zajedno postaju prava delicija. Samim time, uz ovaj vodič tijekom kupovine hrane za druženje bit ćete sigurni koji sir tražiti u odjeljku za sir. Pored toga, savršeno ćete moći i aranžirati svaki komadić sira jer ćete znati da sa svojim naučenim znanjem možete pripremiti pravu malu gozbu.

U onom trenutku kad se društvo skupi, moći ćete im predstaviti vrste sira koje možda ranije nisu imali priliku probati. Dodatno iznenađenje će svakako biti vaše poznavanje kompatibilnosti sira sa vinom koje degustirate tu večer. Bez daljnjeg odgađanja, u nastavku donosimo vino i sir kombinacije uz koje će vaši gosti apsolutno uživati.

Vino i Sir – Osnovne Informacije

Prije nego izdvojimo idealnu kombinaciju vina i sira koju ćete htjeti nabaviti za sebe ili ekipu, dobro je da pokrijemo neke osnove. Uz ove pomalo insajderske informacije moći ćete lako napraviti svoj odabir u trgovini bez straha od pogreške. Zato imajte na umu da:

  • se odlično slažu vina i sirevi koji dolaze iz iste regije;
  • tekstura sira brzo otkriva koje vino birati uz njega – tako će svježi svjetliji sirevi odlično ići uz oštra i svijetla vina, a teški sirevi će voljeti odvažnija i teža vina;
  • za pravo degustiranje najbolje vino i sir kombinacije, prvo kušajte vino, a zatim sir;
  • kao i neka vina, sir može imati bolji okus na sobnoj temperaturi.

Sad kad poznajete ova pravila koja su sama po sebi gotovo dovoljan vodič, vrijeme je za detaljniju analizu. Vodimo vas kroz vrste sira i vina koje će savršeno sljubljeni biti pravi izlet za okusne pupoljke.

Vino i Sir – Kombinacije Koje Ćete Htjeti Znati

Koje vino savršeno ide uz brie sir, a koji sir će dati potpuni zaokret Chardonnay vinu? Odgovore donosimo kroz kombinacije u nastavku.

Chardonnay

Ovo vrhunsko bijelo vino često sa nježnim i vrlo ugodnim cvjetnim notama može biti idealno za uživanje uz platu sira. Može se uvelike razlikovati s obzirom na regiju i vinarije, ali možemo se voditi sljedećim vrstama sira za savršenu degustaciju.

Prvi koji možemo navesti kao favorit za uparivanje sa Chardonnay vinima je kozji sir. Kad je Chardonnay blago kiselkast, svježina ovog sira dat će mu savršen kontrast.

plata sira

Kada Chardonnay ima drvenast prizvuk hrasta, tada su polutvrdi sirevi kao što je masni cheddar sir ili Havarti, poznati danski kremasti sir. Okus Havarti sira je pomalo ili dosta sladak, a kada je sir stariji, postaje slaniji i ima okus po lješnjaku.

I posljednje, ako Chardonnay ima slatke note, kremasti Brie i Camembert su mu novi najbolji prijatelji. Narezani na trokutiće pružit će topljenje u ustima i savršenu fuziju okusa.

Rosé

Ovo vino poznato po svojoj ružičastoj boji sadrži nešto boje iz opne grožđa, ali ne toliko da se može kvalificirati kao crveno vino. Izuzetno su pitka, zabavnog izgleda, ali i savršen partner za razne prigode. Nerijetko krije i svježe voćne okuse, što nas dovodi do sljedećeg koraka – pronalaska savršenog partnera u kategoriji sireva.

Vino i sir kombinacija koja će ovo vino podići na novu ljestvicu svakako su Rosé i kremasta talijanska burrata. Ovaj sir rađen od kravljeg mlijeka tipičan je za regiju Puglia, a i osjećat ćete se kao da ste upravo tamo kada probate kombinaciju ružičastog vina i burrate.

U skupini kremastih sireva koji komplimentiraju Rosé kriju se i kozji sirevi, kao i već spomenuti danski Havarti sir.

plata sira

Ako ste pronašli ili dobili nešto tamniji Rosé, tada će njemu najbolje odgovarati cheddar ili gauda sir.

Pjenušac

Tko kaže da za uživanje u pjenušavim vinima trebamo čekati posebne trenutke? Bilo da uživate u francuskom šampanjcu, talijanskom prosseccu ili drugim pjenušavim vinima, imamo odličan prijedlog koji sir birati tijekom ove degustacije. Srećom, pjenušcu nije tako teško naći idealnog partnera u kategoriji sireva jer se tako dobro slaže sa brojnim vrstama.

Prvi prijedlog je Vacherin Mont d’or sir, poznati švicarski sezonski mekani sir rađen od kravljeg mlijeka.

Sirevi kao Comté i Gruyère opasna su gourmet konkurencija. Gruyère je švicarski ili alpski sir i istovremeno je sladak i pomalo slan, s okusom koji uvelike varira s godinama. Često se opisuje kao kremast i orašast dok je mlad, a kako sazrijeva postaje složeniji. Comté s druge strane ima relativno tvrđu strukturu, a okus mu je blag i suptilno slatkast.

plata sira

Vino i sir idealna kombinacija koja može biti iznenađenje je prossecco i parmezan.

Blatina

Autohtono suho crveno vino Blatina puna i harmonična okusa savršeno je za snažne zrele sireve. Ta vino i sir kombinacija bit će savršen kontrast koji će oduševiti sve vaše goste.

Kad kažemo snažni i zreli sirevi tada razmišljajte u smjeru cheddar i gauda sira, a talijanski polutvrdi Taleggio bit će savršena uvertira u intenzivni spoj bogatih aroma.

vino i sir

Syrah

Ovo vrhunsko vino tamno crvene boje iznenadit će vas svojim notama. Prvo ćete se susresti sa voćnim mirisom i notama vanilije, a zatim ćete osjetiti živost i toplinu pri prvom gutljaju.

vino i sir

Takvo iskustvo uživanja u degustaciji vina dodatno će naglasiti slani tvrdi sirevi kao što je cheddar, edamer i parmezan. Sir koji nismo dosad spomenuli, a koji će biti savršena vino i sir kombinacija za Syrah jeste Manchego. Ovaj španjolski sir sa svojom čvrstom teksturom i konzistencijom i blagom pikantnošću bit će vrijedan suparnik moćnim notama Syraha.

Žilavka

Autohtono bijelo vino ima potencijal zadržati okus u vašim ustima dugo vremena. Iskustvo degustacije Žilavka vina otkrit će vam njegovu harmoniju, pitkost, a određene vrste sir naglasiti njegove note.

Vino i sir kombinacija koju ne trebate podcijeniti je zasigurno Žilavka i svježi kozji sir. Uz njega, imajte na umu i brie, feta sir, ali i talijanski Asiago rađen od kravljeg mlijeka.

brie sir

Vranac

Autohtono crveno vino jako tamne crvene boje sa složenim mirisom bit će savršen partner brojnim sirevima na vašoj plati. Degustirajući ovo vino prevladat će miris zrelih šljiva, šumskog voća uz tragove vanilije i kestena.

Slani tvrdi sirevi kao što su cheddar i edamer bit će odlična vino i sir kombinacija kad pričamo o Vrancu. Razlog se krije i u zrelim taninskim strukturama Vranac vina koji traže i težinu sira tijekom kušanja.

Vino i Sir – Kako Aranžirati Idealnu Platu

Sada kada ste postali mali stručnjak za vino i sir kombinacije, vrijeme je da svoje goste ili solo druženju upotpunite i estetski lijepo složenom platom. Potrebno je tek nekoliko detalja koji će uljepšati jednostavnu dasku za posluživanje.

Zdjelica sa bademima i medom, nekoliko kriški kruha i svježi začini savršen su dodatak plati sira. Osim što su ukras, postaju esencijalan dio gourmet zalogaja i pružaju okusu sira dodatne arome.

plata sira

Prezentacija sireva nekada može biti tako jednostavna i efektna. Dovoljno je da sir narežete na komadiće i trokutiće, dodate čačkalice i grožđe za ultimativnu tematsku večer.

plata sira

Svi koji uživaju u degustiranju sira, znaju da je za najbolju vino i sir kombinaciju ponekad najbolji dodatak i zdjelica maslina.

plata sira

Za svoje vino i sir druženje možete rezervirati i vanjsko okruženje. Ništa ne upotpunjuje gourmet druženje jednako dobro kao izlet u prirodu sa ekipom, prijateljima ili solo. Sve to uz dobru čašu vina, nazdravljanje i nove uspomene.