Vino: Kako izabrati, kako degustirati i gdje kupiti?

Vino krije jednu od zanimljivih povijesti nastajanja i piće je u kojemu se uživa već dugi niz godina. Sa više od nekoliko desetaka tisuća sorti grožđa diljem svijeta, možete uživati u širokom rasponu aroma, mirisa i karakteristike. Tako svaka boca vina krije svoju jedinstvenu priču koju jedva čekate da otkrijete. Prema raznim izvorima, neka od prvih inačica vina razvila su se u Armeniji, Kini, pa i Gruziji, a neka od tih varijanti datiraju tako daleko, do 7000 godina pr. Kr.

Posebnost vina ne krije se samo u tradiciji i u umijeću kreiranja, nego i u svemu što prethodi nastanku dobre butelje vina. Tako ćete jednom kad uđete u svijet vina iskusiti važnost svakog detalja u procesu, od toga kako se uzgaja vinova loza, preko proizvodnje i fermentacije vina, pa sve do serviranja vina.

Važnost okusu vina mogu pridati razne pojedinosti.

Terroir je jedan od važnijih čimbenika. Ovaj termin po jednim krilom obuhvaća klimu područja, geografsku lokaciju, tip zemljišta i nadmorsku visinu. Sva ova regionalna obilježja značajno utječu na tijelo vina, slatkoću, kiselost i druge značajke koje možete degustirati.

Pored kultnih vina, postoje i kultne vinske regije. Neke od onih koje uživaju najveći ugled svakako su:

  • Bordeaux u Francuskoj,
  • Toscana u Italiji,
  • Napa Valley u Kaliforniji,
  • Barossa Valley u Australiji, ali i
  • Hercegovina u Bosni i Hercegovini.

Svaka o ovih regija zahvaljujući svojim specifičnostima donosi neke od najboljih vrsta vina, od Chardonnay-a i Pinot Grigia, pa sve do Žilavke i Merlota.

Kako Nastaje Vino?

Nastanak vina složen je proces radi kojeg još više cijenite određene boce vina, selekcije i premium vina. Taj proces uključuje nekoliko presudnih faza od kojih način na koji radite svaku može utjecati na finalni proizvod.

Berba grožđa

Prvi korak koji podrazumijeva ručno ili branje uz pomoć strojeva. Koji od ova dva procesa bira vinarija ovisit će o tradiciji, ali i veličini koju zauzima vinograd. Uz to kako se bere grožđe važno je i kada se bere. Termin trganja grožđa utjecat će na zrelost i kvalitetu koje ima vino.

Drobljenje grožđa

Nakon berbe, slijedi drobljenje. Postoji tradicionalan način uz pomoć kaca i preša, a danas u suvremenijim procesima, koriste se mašine za drobljenje. Ova faza ključna je za oslobađanje soka od kojeg će kasnije nastati vino.

Fermentacija

Fermentacija je naredna faza u kojoj se šećer iz soka pretvara u alkohol i ugljikov dioksid. Ovaj proces odvija se uz pomoć kvasaca koji mogu btiti prirodno prisutni na grožđu ili dodavanjem odabranih kvasaca.

Maceracija

Maceracija podrazumijeva neobveznu fazu u kojoj se zadržava kožica grožđa u soku kako bi potaknula razvijanje drugačijeg okusa, boje i mirisa. Tako vino postaje crno vino i dobiva razne intenzitete boja, od rubin crvene do tamno ljubičastih nijansi.

Presađivanje

Presađivanje je faza u kojoj se vino prenosi iz posuda za fermentaciju u posude za odležavanje. U ovom procesu mogu se ukloniti nastali talozi.

Odležavanje

Odležavanje vina jedna je od mnogima poznatih faza nastanka vina. Tijekom ove faze razvijaju se kompleksne arome koje daju posebnost vinu nastalom od raznih sorti grožđa. Ova faza može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, o čemu ovisi stil odležavanja koji bira proizvođač, ali i od tipa vina koje se proizvodi.

Stabilizacija

Stabilizacija je proces koji dolazi zajedno sa filtracijom u narednoj fazi stvaranja vina kako bi nastalo stabilnije vino i tekućina u kojoj nema taloga.

Kupažiranje

Kupažiranje je još jedna neobvezna faza koja nastupa kada vino nastaje spajanjem više vrsta vina. Ovako nastaju specifične sorte koji različitim udjelom mogu stvoriti drugačiju aromu i karakter vina.

Čuvanje u bocama

Čuvanje u bocama posljednja je faza. Nakon što se vino doda u boce, one se zapečate i čuvaju do trenutka degustiranja i prodaje.

vino podrumi andrija

Kako Izabrati Vino?

Postoji par faktora koji vam mogu pomoći odabrati idealno vino za razne prilike. Otkrivamo ih u nastavku

1 – Razmislite o prilici kad tražite prikladno vino

Više posebne prilike traže nešto više posebna vina. Tako će velike proslave ili vjenčanja tražiti vino poklon pakete sa selekcija vinima. No, opuštena druženja uz večeru ili ručak mogu biti savršena za jednostavnija vina. Naravno, ovo pravilo možete apsolutno preskočiti i posebna vina otvoriti jednog običnog utorka tijekom solo druženja ili druženja s prijateljima.

2 – Uparite vino s hranom koja je na meniju

Određene kombinacije meze i sira sa vinima može stvoriti rapsodiju okusa i pravu gourmet senzaciju. Jednako vrijedi i za složenija i teža jela kao što je divljač, teletina i sl. Ako posjetite naš webshop, možete vidjeti da se ispod svakog vina nalazi i gastro preporuka uz što možete piti koje vino. Ovako ćete lakše znati koje sorte najbolje funkcioniraju s različitim namirnicama.

vino podrumi andrija

3 – Izaberite vino koje vam se najviše sviđa

Možda ste jednom u restoranu imali priliku probati neko novo vino. Ili ste na druženju kod prijatelja degustirali vino koje vam je prijalo i ostavilo utisak. Je li više volite crno ili bijelo vino? Vodite se time što vam se sviđa, bez obzira je li vino Rose, Blatina ili primjerice Vranac.

4 – Promotrite što vino etiketa kaže

Etiketa vam može otkriti puno više o vinu, načinu čuvanja, vremenu odležavanja, ali i regiji iz koje dolazi. To vam može značajno pomoći u tome da prosudite o kakvom je vinu riječ, kakve arome možete očekivati i slično.

5 – Upustite se u istraživanje vina

Ponekad se možete igrati i izabrati vino koje inače ne biste kupili. Dobra je ideja degustirati nešto sasvim novo, nešto za što ste dobili preporuku od prijatelja ili ste vidjeli preporuku online. To može biti vaše novo omiljeno vino.

vino podrumi andrija

Kako Degustirati Vino?

Jednom kad ste izabrali vino koje vam odgovara, želite i znati kako degustirati vino, prepoznati arome i hranu koja ide uz to vino. Dobra je ideja pratiti osnovne stvari koje će vas učiniti znalcem. U nastavku donosimo osnove, a za detaljniji pristup degustacijama, ovdje donosimo veći vodič.

vino podrumi andrija
  1. Vizualna procjena: Počnite promatranjem boje vina i pokušajte odrediti njegovu sortu. Postavite si pitanje je li riječ o bijelom, crnom ili rose vinu. Pokušajte opisati boju koju vidite; je li tamno ljubičasta poput trule višnje ili više nalikuje sjajnim rubinima?
  2. Olfaktorni dojam: Degustacija vina je senzorno iskustvo. Važnu ulogu u procesu degustacije ima čulo mirisa. Kada želite pomirisati vino, prvo ga pomirišite jednom, a zatim zavrtite čašu par puta i ponovno ga pomirišite. Ovaj postupak oslobađa više aroma, što vam omogućuje da ih bolje prepoznate. Arome će vam dati nagovještaj o karakteristikama vina.
  3. Degustacija: Nakon što ste stekli prvi dojam o vinu, vrijeme je za prvi gutljaj. Učinite to uz malo zraka, srćući vino kako biste bolje osjetili arome i okus u vinu. Prvo ćete osjetiti slatkoću vina i njegove dominantne arome. Zatim ćete moći definirati tijelo vina, a potom i udio tanina i kiselosti, ovisno o njegovoj punoći.

Gdje Kupiti Hercegovačko Vino?

Sjajno je to što svoje omiljeno vino možete naručiti i online, putem Podrumi Andrija web kupovine. Sve što trebate je odabrati vino, odabrati zapreminu i dodati u košaru. Vino će biti na vašim vratima u pažljivom pakiranju iščekujući vašu prvu (i svaku iduću) degustaciju i druženje sa najbližima.

Najbolje je to što svako od ovih vina možete upoznati i kupiti u odabranim trgovinama diljem BiH, ali i u našem wine shopu na adresi Paoča 54, Čitluk. U ovoj specijaliziranoj trgovini uređenoj u rustikalnom štihu očekuju vas različite etikete među kojima ćete rado pronaći i svog favorita.