Vinogradi – Sve o načinu na koja nastaju vina koja volite

Vinogradi su mnogim zaljubljenicima u vina uvijek fascinantni kao mjesta koja toliko značajno utječu na finalni okus vina. Posvećenost i stručnost koja je potrebna da vinogradi stvore magični nektar u kojem svi uživamo čini da vina cijenimo još više. Upravo zato smo ovaj blog post odlučili posvetiti boljem upoznavanju kako sve specifičnosti mjesta na kojem nastaje vino utječu na njegove arome i posebnost okusa.

vinogradi

Hercegovina je jedna od onih vinskih regija pogodnog tla i klimatskih uvjeta za nastanak ne samo svjetskih nego i autohtonih sorti. Tako danas poznajemo bijela vina i crna vina koja upotpunjuju naša druženja i posebne prilike. No, naravno nekad se treba podsjetiti na zanimljiv proces koji se dogodi od prvog grozda pa sve do uživanja u vinu u našim vinskim čašama.

Vinogradi Hercegovina

Vinogradi su ključni elementi proizvodnje vina. Prema povijesnim i arheološkim podacima u Hercegovini, proizvodnja vina je duga više od 2000 godina. Upravo to hercegovačka vina čini izuzetno prepoznatljivim i cijenjenim u cijelom svijetu. No, ugled hercegovačkih vina je prvenstveno potekao iz malih, klasičnih podruma.

vinogradi

Osnovna karakteristika vinove loze su vrste vina. One se razlikuju po brojnim klasifikacijama, a neke od njih su sorta grožđa, regija, zemlja proizvodnje, metoda proizvodnje i slično. Ključno je odabrati odgovarajući položaj vinograda, paziti na klimatske uvjete i željene sorte grožđa. Također, vinogradi zahtijevaju konstantnu brigu tijekom cijele godine čime se osigurava kvaliteta grožđa i vina. Toplija klima koja karakterizira Hercegovinu čini da su hercegovačka vina:

  • pretežno crna jer ova vina traže više sunca za dozrijevanje,
  • sa većim udjelom alkohola,
  • bogata različitim moćnim okusima.

Kako vinogradi čine vina posebnim?

S obzirom da vino nastaje od grožđa koje je voće, prvi i najvažniji recept za uspjeh grožđa je dovoljna izloženost suncu. No, kako smo već spominjali, za dovoljan urod vinograda, potrebno je obratiti pažnju na više faktora. Neki od njih su klima, način održavanja, ali i drugi uvjeti koje otkrivamo u nastavku.

Klima i terroir

Terroir, poznat po jedinstvenoj kombinaciji geografskih i klimatskih uvjeta, izlaže vinograde različitim čimbenicima poput tla, nadmorske visine, klime te položaja u odnosu na sunce. Ti elementi igraju ključnu ulogu u formiranju karakteristika grožđa.

Pod klimom određene regije u kojoj vinograd raste možemo nazvati količinu sunčeve svjetlosti, padalina i topline koju ona dobiva. Sukladno tome, kakav će plod dati određeni vinograd, a finalno i vino ovisi značajno o klimatskim uvjetima regije. Međusobnu povezanost toplije/hladnije klime sa karakteristikama vina opisujemo u nastavku.

eventi podrumi andrija

Kada određena vinska regija ima tu prednost da je većina godina sunčana, sa visokim temperaturama i sa velikim izvorom sunčeve svjetlosti, to će utjecati na grožđe tako da ono ima nisku razinu kiselosti, a veliku razinu šećera. S druge strane, kad se vinograd uzgaja na mjestu sa malo sunčanih dana i niskih temperatura to utječe da je grožđe kiselo i ne postaje slatko. Ako posjetite naš blog post u kojem govorimo više o tome kako nastaje vino, otkrit ćete važnost šećera u procesu nastanka vina.

vinogradi

Glavni ključ za nastanak moćnog vina je u balansu. Nije dobro da vinograd bude izložen ni previše ni premalo sunčeve svjetlosti. Kad je izložen premalo tada dobivamo kiselo vino, a ako je previše izloženo bit će preslatko. Uz izuzetnu slatkoću, bit će nebalansirano i sa previše alkohola. Majstorstvo se najviše bazira na balansiranju svih elemenata kako bi se stvorilo remek djelo od vina. Kad uđete u samu srž nastanka vina, shvatite zašto ono uživa tako velik ugled, posebno ono koje je teško proizvesti.

Samim time, poznavanje klime u kojoj ćete uzgajati vinograde temeljna je osnova proizvodnje grožđa koja značajno utječe na finalni proizvod.

Održavanje vinograda

Jednom kad se upoznate s klimom prostora, važno je educirati se o načinu proizvodnje vina. Da bi se osigurala zdrava vinova loza i grožđe postoji nekoliko pravila za održavanje:

  • Obrada tla: Izvodi se plugovima kako bi se stvorili dobri uvjeti za rast korijena, ali i kvalitetnija regulacija vode u tlu.
  • Zaštita od bolesti i štetnika: Primjena pesticida se koristi prema potrebi, a većinom u slučajevima blizine vinograda šumi, gdje je pojačan napad štetnika. Pri tome se mora obratiti dodatna pažnja i evidencija o sigurnim i ekološkim metodama zaštite.
  • Rezidba vinove loze: U ovom procesu se uklanjaju nepotrebni izdanci, grane koje su suvišne i dijelovi loze kako bi se poboljšao rast zdravih izdanaka i grozdova.
  • Navodnjavanje: Jedno od osnovnih mjera svakako je pronalazak pravilnog i optimalnog načina navodnjavanja vinograda, posebice tijekom sušnih razdoblja. S druge strane, važno je pripaziti da se ne dogodi pretjerano zalijevanje jer može doći do truljenja korijena.

Ovi procesu izuzetno su važni kako bi plod odnosno grožđe bilo što kvalitetnije. Vinari obraćaju veliku pažnju na svaki od ovih koraka kako bi finalno vino bilo što više posebno, prepuno aroma i specifičnih okusa. Pažljivo njegovanje i održavanje stvara grožđe visoke kvalitete i jedino takvo grožđe stvara vino koje će biti istinski ponos vinogradara.

Sorta grožđa

Jedno od najvažnijih faktora koji utječe na vino svakako je i sorta grožđa. Svaka odabrana sorta donosi svoje specifične arome, okuse i strukture. Koju će vinogradar sortu birati za svoj vinograd ovisi upravo o gore spomenutom terroiru. Ne mogu sve vrste grožđa uspjeti u svim uvjetima pa je sukladno tome važno educirati se pravilno o odabiru sorte grožđa.

vinogradi

Nerijetko se mogu uzgajati određene vrste grožđa i raditi kupažiranje. To je proces u kojem se različite sorte grožđa ili vina kombiniraju kako bi se postigla željena aroma, okus, tekstura i boja u konačnom vinu. Ovaj proces često provode vinari kako bi stvorili vino koje je uravnoteženo i kompleksno.

Vinogradi Podrumi Andrija

Podrumi Andrija kriju neka od najimpresivnijih hercegovačkih vina. Vina dozrijevaju u vrhunskim hrastovim bačvama podzemnog podruma, pod stalnim nadzorom školovanog enologa. Uz hercegovački terroir i posvećenost inovativnom načinu uzgoja vina možete iz prve ruke vidjeti gdje nastaje posebna Reserve Andrija. Uz ovo vino, krijemo bogatu ponudu koju detaljnije predstavljamo i u našem webshop-u.

vinogradi

Koncept koji možete upoznati u Paoči ne samo da ima vinograde, nego i jedinstvenu banku vina, prostor za evente, vjenčanja… Uz to, u sklopu podruma nalazi se i bogato opremljeni Wine Shop u kojem imate mogućnost kupiti sve vrste vina, rakija, vinjaka i posebnih suvenira.