Vrhunska vina “Andrija” godinu odležala na 22 metra pod morem

Izvlačenjem 2400 butelja vina iz mora na mul u Iki počelo je trodnevno događanje Vino i vruja. Vrhunska vina sedam vinara, od Iloka preko Zagorja i riječke okolice sve do Hercegovine, odležala su u vrulji – izvoru slatke vode 22 metra pod morem punih godinu dana.

Tko se kupa u Iki, zna da je more ondje malo hladnije nego drugdje. Hladna slatka voda s Učke, što izvire ispred ikarskoga mula, pogodovala je i vinima. Proteklih godinu dana vrhunska su vina iz vinarija Miklaužić, Petrač, Andrija, Prelac, Kabola, Plovanić i Iločkih podruma dozrijevala baš u jednoj od brojnih vrulja, dubokoj 22 metra.

Strujanje vode dobro je na njih utjecalo jer, objašnjava sommelier Krešimir Mikinac s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki, nije svejedno gdje se u more vino položi. Ova ‘morska’ vina iz Ike imaju više arome orašastih plodova, meda i slično.

Izvlačenje metalnoga kaveza s buteljama, u kojem su sudjelovali ronioci – opatijski profesionalni i dobrovoljni vatrogasci, s nestrpljenjem je pratio naš direktor Miroslav Ćorić. Ugodno je iznenađen rezultatom: naša žilavka nešto je svjetlija od one iz podruma, ali ima snažniju aromu.

Ovoga novog oblika turističke ponude dosjetio se predsjednik udruge Ikarski barkajoli Vjekoslav Zahej. U razgovoru s ljudima shvatio je da Iki treba nešto novo, drugačije od uobičajenih ribarskih zabava. I tako je nastao spoj vina, mora, tradicijskih barki…

Više na :

http://magazin.hrt.hr/399591/kusajte-vina-dozrela-na-podmorskim-izvorima-slatke-vode