Vrste vina: Jednostavan vodič kroz osnove

Vrste vina ponekad mogu izgledati komplicirano i cijeli svijet upoznavanja vina ponekad je prepun informacija. Nerijetko se nađemo u situaciji kako osobe kušaju vino, pomirišu vino i upoznaju se sa njegovom bojom. No, možda nismo sigurni zašto se radi ovakva degustacija ili koje vino naručiti kad smo u restoranu ili na posebnim proslavama.

Nije tajna kako su mnogi upoznali svijet vina i postali veliki entuzijasti i sommelieri koji će vam brzo preporučiti čašu dobrog vina. Ta osoba možete biti i vi kad se upoznate sa jedinstvenostima berbe, nastajanja vina i kad naučite značenje svake vrste vina. Kako biste detaljnije otkrili vrste vina, a i poznavali osnove degustacije, u nastavku ćemo vam predstaviti vodič.

vrste vina

Kroz pomno dizajnirane opise, ali i konkretne savjete uz pomoć samo jednog teksta moći ćete napraviti pravi izbor. Bez obzira je li se nalazite u vinoteci, trgovini ili tražite vino poklon paket, znat ćete razlikovati vina. Možete vidjeti kako se vrste vina mogu podijeliti s obzirom na vrstu grožda, geografsko podrijelo, način proizvodnje… Počnimo!

Vrste vina: Sorte vinove loze

Kakav je stil vina, najviše će ovisiti o tome koja je sorta vina izabrana za pravljenje vina. U svijetu postoji preko 100 sorti vinove loze od koje se može napraviti vino. No samo nekoliko njih može stvarati vrhunska vina. Tako su i nastale glavne sorte s kojima se možete susresti i danas, a generalno se mogu podijeliti na bijele i na crne. Svako vino ima svoj poseban karakter, posebnost koja ga čini jedinstvenim. No iako je svako vino jedinstveno, veže ih određena prepoznatljivost bez obzira gdje je vino nastalo.

Vrste vina: Bijele sorte

Jedna od najpoznatijih u Hercegovini svakako je Žilavka, ali prate je i druge veoma zanimljive svjetske sorte. Upoznajte ih u nastavku.

Chardonnay

Suho vino vrhunske kvalitete rasprostranjeno je svuda u svijetu i može se pronaći i u Hercegovini. Jedna je od najpoznatijih svjetskih vrsta, a najznačajnija je karakteristika kako s obzirom na klimu može sadržati različite okuse. Tako je karakteristično za hladnije klime u svom Chardonnay vinu osjetiti okus jabuke i citrusa. S druge strane, toplije klime stvorit će nešto drugačije okuse kao što su breskve i tropsko voće.

Najčešće se čuvaju u hrastovim bačvama. Ovaj način čuvanja omogućava da vino dobije okuse začina i vanilije. Podrumi Andrija u svojoj ponudi također kriju Chardonnay, vrhunsko vino sa cvjetnim notama. Lijepa zaokruženost sa mirisima breskve, suhog voća i mekim dodirom citrusa čini ovo vino “svakodnevnim partnerom”, a ispod imate opciju i narudžbe online na kućnu adresu.

Chardonnay vrhunsko "Andrija" - Podrumi Andrija

Podrumi Andrija – Chardonnay

Sauvignon Blanc

Suha vina sa izraženom voćnosti ono je što će vam odati da ste upravo degustirali Sauvignon Blanc. Ove vrste vina često imaju note zelenog voća, citrusa, ali i herbalne note koje uključuju primjerice koprivu. Izuzetno je osvježavajuće, a mnogi poznavatelji vina istaknut će kako je Sauvignon Blanc vino sa povišenom kiselinom.

vrste vina

Zbog svoje svježine, savršeno će odgovarati morskim plodovima, azijskoj kuhinji, ali i laganim ljetnim jelima. Uživat ćete u ispijanju ovog vina tijekom vrućih ljetnih večeri.

Riesling

Sa nevjerojatnom varijacijom okusa, jedna stvar povezuje Riesling vina, a to je: voćnost i izražena kiselost vina. Tako ćete moći piti riesling sa voćnim notama i notama citrusa, ali i imati priliku kušati ovo vino sa izraženim cvjetnim notama. Samim time, Riesling varira od izuzetno suhih do slatkih nota.

Ima potencijal odležavanja, a neka od podneblja koja su popularna po stvaranju Riesling vina svakako su: Njemačka, Francuska, ali i Australija.

vrste vina

Žilavka

Hercegovačko autohtono vino spada u posebne vrste vina koje oduševljava iznova i iznova. Svoju jedinstvenost može zahvaliti činjenici da je ovo vino suho, sa umjerenom osvježavajućom kiselosti.

Sa zrelom strukturom tanina te njegovanjem u inoxu i hrastu ovo vrhunsko bijelo vino ima izuzetan potencijal odležavanja. Odlično prati jela ispod peke, riječne i morske delicije, te pečeno meso, kao što je janjetina i teletina. Sjajno će funkcionirati u kombinaciji vino i sir, kao i uz mezu. Podrumi Andrija u ponudi imaju vrhunsko Žilavka vino, kao i Žilavka Selekcija vina. Možete ih naručiti online kako bi stigli na vašu kućnu adresu.

Podrumi Andrija – Žilavka vrhunska

Žilavka Selekcija "Andrija" - Podrumi Andrija

Podrumi Andrija – Žilavka Selekcija

Vrste vina: Crne sorte

Sve crne sorte vina često odlikuje znatna mogućnost odležavanja. Što duže crno vino stoji, s vremenom se razvijaju kompleksnije arome. Koja osnovna crna vina biste trebali poznavati, otkrivamo u nastavku.

Blatina

Još jedno autohtono hercegovačko vino koje odražava specifičnost terroira i klima ove regije.

Blatina je crno vino srednje do tamne boje koje često ima i začinske note, poput crnog papra i sušenih začina. Zahvaljujući svojim karakteristikama, prilagođena je za konzumaciju uz različite vrste hrane. Tako ju možete kombinirati s tradicionalnim jelima hercegovačke kuhinje, kao što su janjetina, jela od roštilja, suhomesnati proizvodi i različite vrste sireva.

Podrumi Andrija u svom webshopu također krije sjajna vina: Podrumi Andrija Blatina vrhunska i Podrumi Andrija Blatina Selekcija. Upravo ova vina mogu uljepšati vaša druženja, ali i kućnu vinoteku. Sve što trebate je kliknuti na link ispod za narudžbu na kućna vrata.

Blatina vrhunsko "Andrija" - Podrumi Andrija

Podrumi Andrija – Blatina vrhunska

Blatina Selekcija "Andrija" - Podrumi Andrija

Podrumi Andrija – Blatina Selekcija

Merlot

Sa svojim notama trešnje, šljive, čokolade i vanilije, ovo vino iznenađuje svakim gutljajem. Merlot krije intezivno voćni okus, a možete ga obogatiti aromama začina i vanilije odležavanjem u hrastovim bačvama. Zahvaljujući njegovim karakteristikama, možete ga piti uz veliki izbor jela, od mesa i tjestenina, pa sve do čokoladnih deserta.

Vranac

Ovo suho crno vino radi se od istoimene sorte grožđa, a autohtona je vrsta koja se uzgaja u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji. Sve više postaje popularno i van ovih prostora, posebice zbog svoje intenzivne arome u kojoj možete osjetiti note tamnog voća, začina i crnog vina. I Podrumi Andrija u svojoj ponudi ima Vranac vino nastalo od grožđa iz vinograda smještenog u Petropavlovom polju.

Podrumi Andrija – Vranac Selekcija

Cabernet Sauvignon

Izuzetno popularna i rasprostranjena, spada u one vrste vina koje imaju intenzivne arome. Cabernet Sauvignon imaju tamnu boju i povišenu kiselost, a tipična aroma s kojom ćete se susresti je crni ribiz, ali i menta. Samim time, ovo crno vino ima voćne i herbalne note.

I ovom vinu odležavanje u hrastovim bačvama daje kompleksniji okus. Tako će nakon vremena vino poprimiti arome začina i vanilije.

vrste vina

Zanimljivo je da se ovo vino često koristi za kupažiranje. Ovaj proces podrazumijeva blendiranje, proces miješanja različitih sorti grožđa ili vina kako bi se postigao željeni ukus, aroma i karakter u finalnom vinu. Sorta s kojom se Sauvignon Blanc često kupažira je upravo gore spomenuti Merlot.

Syrah

Ova sorta lako se može dodati u specifične vrste vina. Potječe iz regije Rhône u Francuskoj, a danas ju možete pronaći svuda po svijetu.

Syrah odlikuje izuzetno tamna, pomalo ljubičasta boja. Dolazi sa izraženim aromama voća, kao što je trešnja, šljiva ili borovnica. Podrumi Andrija u svojoj ponudi također imaju i Syrah vina. Diskretne arome crne čokolade i duhana rezultat su brižne njege Podrumi Andrija Syrah vina u hrastovim bačvama.

Vina sorte Syrah odlikuje njihova struktura i veliki udio tanina. Samim time, ova vina često imaju puno tijelo i dugotrajan završetak, što ih čini idealnim kandidatima za starenje.

Podrumi Andrija – Syrah

Dodatne vrste vina

U našem osnovnom vodiču predstavili smo vam četiri bijele sorte i četiri crne sorte. Njih ćete najčešće imati priliku sresti u raznim situacijama: od druženja do osobne kupovine. No, ovaj vodič bio bi nepotpun ako ne bismo spomenuli i neke druge manje ili više popularne vrste vina. Kako budete putovali ili imali priliku probati razna vina, htjet ćete poznavati i ove vrste koje će iznenaditi aromama i posebnim karakterom.

  • Pinot Grigio sa aromama kruške, jabuke i citrusa može se okarakterizirati kao lagano bijelo vino. Brzo će vas osvojiti voćne arome, a najzanimljivije je to što je karakteristično za Italiju.
  • Champagne je francuski pjenušac vino sa izuzetnom kiselosti. Radi se kupažiranjem Chardonnay-a i Crnog Pinota.
  • Dingač je popularno crno vino iz naše regije s poluotoka Pelješca. Sa aromama suhih šljiva, rogača i slatkih začina, karakterističnog je okusa i aroma.